NAV információ

2021.04.26. 17:30

Égették és darálták a bizonyítékokat

Nagyszabású akcióban lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlagyárként működő bűnbandára, amely bűnszervezeteknek állított ki fiktív számlákat Budapesten, hatmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

duol.hu

Azt nem tudjuk, hogy van-e dunaújvárosi vonatkozása az ügynek, mivel az adóhatóság lapunkat arról tájékoztatta, hogy „a NAV az adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra”.

Kis Péter András NAV-szóvivő hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a számlagyár két, főként őrzés-védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozó bűnszervezetet szolgált ki fiktív számlákkal, amelyekkel a társaságok a fizetendő áfájukat csökkentették. A számlagyár cégei valós tevékenységet nem végeztek – írta.

Hozzátette: a bűnbandák – a lebukásra felkészülve – az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeresen elégették vagy darálással megsemmisítették.

A három bűnszervezetet a budapesti pénzügyi nyomozók – a Merkur bevetési egység, a Terrorelhárítási Központ és szakértők támogatásával – számolták fel. Az akcióban résztvevők 160 helyszínen tartottak kutatást, 60 ember hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak. A költségvetési kár megtérítésére a NAV mintegy egymilliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, 5 gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le – tudatta.

Hozzáfűzte: a zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a 2,5 milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt indult – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában