Dunaföldvár

2021.03.20. 16:00

Olajszennyezés volt a Dunán – videó

2021. március 19-én a 112-es segélyhívószámra egy bejelentés érkezett, miszerint a Dunaföldvárnál a Dunán olajszennyeződés látható. Ezért a területileg illetékes Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották. Csányi Imre az egyesület parancsnoka beszélt a részletekről.

duol.hu

Forrás: facebook

Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

- Tűzoltásnál, műszaki mentésnél mi vagyunk a dunaföldvári elsődleges beavatkozó egység. Ezért riasztották az egyesületünket, hogy győződjünk meg a bejelentés valódiságáról. Nekünk nincsenek eszközeink ilyen fajta beavatkozashoz. Van minden eszközünk, de vízi beavatkozasokra még nem vagyunk felkeszülve, ezért jeleztük a területileg illetékes műveletirányításunk felé, hogy mit tapasztaltunk. Ők a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz továbbították a jelentésünket. Mi nem vagyunk nyomozó hatóság, nem feladatunk felderíteni a szennyeződés származását. Péntek este hat óra körül még jelezték, hogy a szennyeződés jelen van a Dunán.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2021/03/6266716olajszennyezesdunafoldvar.mp4"][/video]

- Mi történhetett?

Csányi Imre

- Csak feltételezni tudom, hogy eseti szennyeződésről van szó. Szerintem valamelyik hajóról, valahonnan fenékvizet engedhettek ki. Ez nem olyan olajszennyezés, amit néha az olajszállító hajók katasztrófáinál látunk a tévében. Nem is fáradt olaj volt, inkább gázolajos, benzines víz lehetett, vagy valami hasonló. Nem nagy töménységű, de olyan, ami foltokban azért látható a Dunán. Történt már ilyen máskor is, nem az első ilyen eset, amivel találkozunk. Egyiknél sem lehetett kideríteni a szennyezés forrását. Este a vízirendőrök sem találták semmit. Az elkövetőket a kiengedéskor lehetne csak tetten érni. Ez pedig nagyon nehéz.

Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület / facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában