Néma főhajtás

2021.03.15. 20:00

Megemlékezések voltak, azonban gyülekezés nélkül

A pandémia miatt átalakultak ünnepi szokásaink, így a március 15-ei megemlékezések is a veszélyhelyzeti szabályoknak megfelelően zajlottak.

Horváth László

Mezőfalván a sokéves tradíciókhoz hűen a Petőfi Sándor Általános Iskola 7. évfolyamának tanulói készítik az 1948-as szabadságharc emlékműsorát. Tekintettel a vírushelyzetre, az összeállítást ezúttal az intézmény internetes, közösségi felületén tekinthették meg az érdeklődők. Kisapostagon szintén rendhagyó módon tartották a márciusi ünnepséget. Nagy Attila polgármester és Márkli János alpolgármester a Petőfi parkban Petőfi Sándor mellszobránál helyezte el az 1848-as hősök előtti tisztelgés koszorúját.

Kisapostagon a Petőfi ligetben Nagy Attila polgármester és Márkli János alpolgármester koszorúzott

Baracson a hagyományokat követve a templomosi temetőben lehetett emlékezni a márciusi eseményekre. Kornis Károly honvéd főhadnagy sírjára tehettek virágot és koszorút az emlékezők. Az egyéni főhajtás alkalmával kérdeztük Zsilinszky Lászlónét, a család képviselőjét.

Baracson Kornis Károly leszármazottai minden évben megemlékeznek a család hőseiről
Fotók: Horváth László

– Nemcsak a családunknak, hanem minden magyar ember számára fontos kell, hogy legyen őseink tisztelete, a szabadságért vállalt áldozatuk emlékének megőrzése. Kor­nis József 1821-től két fiával élt itt. Birtoka a mostani 6-os főút és a Baracsi út között terült el. Egyik fia, Kornis Károly jogot tanult. A szabadságharc kitörése után rögtön beállt a seregbe. Görgey Artúr seregében szolgált végig. A ranglétrát végigjárta, legmagasabb tisztsége főhadnagy volt. A szabadságharc után Fejér megye táblabírója lett, majd ügyvédként dolgozott. Mindenkor hű volt a magyar eszmékhez.

A templomosi temetőben koszorút helyeztek el Baracs önkormányzatának képviselői valamint a szabadságharcosokat, március 15. emlékét tisztelők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában