Móricz iskola

2021.03.25. 07:00

Még nincs nyugvópont

A szülői tájékoztatók után sem jutott nyugvópontra a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola esetleges fenntartóváltásával kapcsolatban kialakult helyzet, az indulatok, a véle­ményütközések továbbra sem csökkennek.

Balla Tibor

Sok szülő úgy gondolja, veszélyben vannak az iskola több évtizedes hagyományai az esetleges fenntartóváltással

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Olyannyira nem, hogy a szülői szervezet egy petíciót tett közzé az interneten, arra buzdítva a szülőtársakat, írják alá azt. Az alábbiakban e petíció lényegi elemeit közöljük:

„Mi, móriczos szülők, volt móriczos szülők és volt móriczos diákok kiállunk a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola 68 éve során keletkezett tradíciói, megteremtett hagyományai és önállósága mellett! Vannak erők, akik valamilyen oknál fogva érdekeltté lettek abban, hogy az iskola a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alá kerüljön, és a szülők tudta nélkül bevittek minket egy visszafordíthatatlan eljárási folyamatba, amelynek során arról kell döntenünk, hogy akarjuk-e egyházi iskolába járatni gyermekeinket, vagy sem. Hangsúlyozzuk, hogy nem az egyházak, nem a keresztény értékrend, se nem az evangélikus egyház ellen szólalunk fel, hiszen a maguk módján értéket képviselnek, és jelenleg is az iskolában folyik hat egyház hittanoktatása, közöttük az evangélikusé is.

Az iskola közel hetven éve alatt önálló szemléletet, tradíciót, hagyományokat, értékeket teremtett. Jelenleg is jól működő, magas színvonalú oktatás folyik, amelynek eredményeképpen az ország legjobb tíz általános iskolája között áll a ranglistán, köszönhetően a felkészült pedagógusoknak, gyermekeknek, és a szülők önzetlen támogatásának. A sebtében elrendelt tájékoztatók, szülői értekezletek során nem volt megállapítható, hogy miért kívánják átadni az egyháznak az iskola fenntartási jogát, azzal milyen konkrét előnyök járhatnak.

Az azonban kiderült, hogy a Dunaújvárosi Tankerület nem kezdeményezte és nem is támogatja az átadást, és akár egyházi lesz az iskola, akár nem, kötelező körzeti felvételi kvóta lesz, ami 15 gyermek körzetből történő felvételét jelenti. Ragaszkodunk továbbra is az intézmény jelenlegi SzMSz-ében megfogalmazott speciális képzési formához, az ének-zene emelt szintű oktatásához, mert a tradíciók és hagyományok mellett a Móriczot ez tette egyedivé! A rendelkezésre álló információk szerint semmi nem indokolja a fenntartóváltást! Annak megtörténte esetében nem garantáltak sem a hagyományok, sem a speciális képzési forma, de még a tankerület által tulajdonolt eszközök pótlása sem.

A váltás osztályközösségeket, tantestületet bontana meg, az eddig egymás mellett barátsággal, eredményesen és jól együttműködő vallásos és nem vallásos gyermekeket és szüleiket osztaná meg, szegregálná őket. Az iskola egyik fő értéke volt az ideológiai, világnézeti kiegyensúlyozottság. Eddig barátságban, együttműködve dolgoztunk a Móriczért, most ez az érték, a kiegyensúlyozottság van veszélyben!

Kérjük az iskola ingatlan-tulajdonjogával rendelkező önkormányzatot is, hogy súlyával álljon ki a váltás ellen, és támogassa városunk egyik oktatási zászlóshajója eddigi működésének továbbvitelét! A szülők már álltak ki eredményesen a Móricz Zsigmond Általános Iskola önállósága mellett, tegyük meg ezt újra most, amikor újra veszély fenyegeti az önállóságot, függetlenséget! Tegyük fel ismét a móriczos kitűzőt!”

Mindeközben Stermeczki András, evangélikus lelkész a következő nyilatkozatot adta ki az olvasó jó szándékú bizalmát köszönve: „Egyházunk segítő és jó szándékú lépése a Móricz iskola kapcsán a múlt héten megtartott szülői fórumokat követően köztudott valóság. Ezzel kapcsolatban egy rövid nyilatkozatot kívánunk tenni:

2020. november 3. és december 1. voltak az ún. antiszegregációs ülések időpontjai, melyeket a tankerület hívott össze, és ezeken került szóba a Móricz iskolát is érintő változás ténye. Ezen alkalmakon a kerület valamennyi iskolája képviseltette magát és egyházak is. Az átvétel lehetőségét kifejező kezdeményezés törvényes és etikus volt, a tankerület és az egyház minden jogszabályt betartott. Nyilván, ha az antiszegregációs ülés szeptemberben lett volna, akkor ez a kérdés előbb felszínre kerül, és a folyamat előbb elindulhat, de a február 26., mint végső határidő mégis egy fix időpont, és ezen nem lehet változtatni, hiszen a szeptemberi változás már tény. Ugyanakkor látva a tisztelt érintett vagy kevésbé érintett érdeklődők aktivitását, és egyes vélemények érthetően bizalmatlan voltát, azt gondolom, hogy helyes volt a tankerület által biztosított tájékoztatókon első kézből hiteles és intelligens, transzparens és elégséges információval szolgálnunk a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről az iskola fenntartható és színvonalas jövőjét illetően. Így most két változás között lehet választani, amelyhez kívánok a döntéshozóknak bölcsességet és békességet!”

Szerkesztőségünk nem kívánja kommentálni a fenti két kinyilatkoztatást, azonban szükséges hozzáfűznünk, hogy az evangélikus lelkész – ugyan nem hivatalos formában, hanem lapunk hasábjain megjelent interjújában – garantálta mind a hagyományok, mind a speciális képzési forma, s a tankerület által tulajdonolt eszközök pótlását is. Információink szerint hamarosan, március 30-án és 31-én (pótnap április 7.) szavazhatnak a szülők a folytatásról.

Sokak számára nem volt egyértelmű, hogy vajon a szülők többségének szavazata mennyiben lehet mérvadó a végső döntés meghozatalában, például ha nem támogatják a fenntartóváltást, akkor dönthet-e az illetékes minisztérium másként. Ez ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk. A sajtóosztály hivatalos válaszként azt írta, hogy amennyiben a szülők többsége a fenntartóváltást nem támogatja, a fenntartóváltásra nem kerülhet sor.

Sok szülő úgy gondolja, veszélyben vannak az iskola több évtizedes hagyományai az esetleges fenntartóváltással
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában