„jobb adni, mint kapni”

2021.03.06. 11:00

Kupakos közösségi adomány

Bár közhelyes, hogy jó kapni, de még jobb adni, a kulcsiak ezt mégis így gondolják, és ez nagyon jó érzés – mondta Jobb Gyula polgármester, amikor egy dunaújvárosi rászoruló családnak március 5-én átadta a Kulcson elhelyezett műanyagkupak-gyűjtő kiürítése után összegyűlt kupakkal teli zsákokat.

Török Tímea

2021.03.05. Kulcson gyűjtött kupakok átadása Móna Jázmin Letícia számára Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A városközeli kis falu központjában az egészségház előtt elhelyezett szív alakú alkalmatosságban gyűjtik Kulcson a műanyag kupakokat. Már a telepítést követően azonnal telni kezdett a kulcsiak jóvoltából a gyűjtő. Az is hamar kiderült, hogy a szívecske telepítésekor megálmodott jó célokhoz önmagában ez az egy gyűjtő „termése” kevés, de másokhoz társulva szolgálhatják olyan karitatív célok megvalósítását, amihez a kulcsiak is szívesen csatlakoznának.

A Kulcson gyűjtött kupakok Jázmin rehabilitációját szolgálják
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kupakgyűjtő kiürítését Pulai Tibor településgondnok és munkatársai végzik. A gondnok talált rá egy újságban olvasott felhívás alapján Kovács Viktóriára, aki nyolc­éves kislánya fejlesztésének finanszírozásához kért kupakokat. A kislány születéskori agykárosodást szenvedett, emiatt sem járni, sem beszélni nem tud. Folyamatos rehabilitáció mellett a kislány, aki a gyönyörű Molnár Jázmin Letícia nevet viseli, már két éve iskolai tanulmányokat folytat, igaz magántanulóként, amelynek oka a mindenki által ismert járványhelyzeten túl az, hogy az anyukának nagyon nehéz a kislányt lehozni a negyedik emeleti panellakásból. Jázmint egyedülállóként neveli az édesanya, aki ha teheti, a kislány ápolása mellett egy büfében is dolgozik kisegítőként.

65 forintos áron veszik át a kupak kilóját

– Sok helyről érkezik kupak, még külföldről is, amikor összejön egy nagyobb adag, azt viszi el leadni egy ismerősöm – mondta Viktória. Tehát ehhez az ügyhöz csatlakoztak a kulcsiak is az összegyűjtött kupakokkal. Jobb Gyula polgármester is elkísérte a településgondnokot.

– A közösségünk adományozásának a részese lehettem ma, megható és felemelő érzés – mondta el Jobb Gyula, a település polgármestere.

Jótékonyság és környezetvédelem

Sokan gyűjtenek műanyag kupakot környezetvédelmi felelősségvállalás okán is. Az újrahasznosítással a sok kicsi sokra megy elve alapján több kupakgyűjtési szerveződés valamilyen jótékony céllal alakul ki. Kulcson mindkét ok szerepelt a szív alakú kupakgyűjtőt létrehozók alapító gondolatai között. 2019-ben Rizmayer János kezdeményezésre Jobb Gyula is csatlakozott ahhoz a magánkezdeményezéshez, amely aztán szeptemberben felállította a szívecskét. Már a felállítást követő első percekben hoztak a lakók a gyűjtőbe kupakokat. Azonban a műanyaghulladék felvásárlási ára olyan csekély, hogy a kulcsi kupakgyűjtés önmagában nem rentábilis.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában