közélet

2021.02.05. 11:30

Rajtunk múlik, életünk és jövőnk – keresztényként – miként alakul

A keresztényüldözés, a keresztényekkel szembeni erőszak- és gyűlölethullám az egész világon újjászületőben van. Mindennaposak a gyilkosságok, erőszakos megnyilvánulások, templomgyújtogatások, vandálok törnek-zúznak a templomokban vagy éppen a párizsi Notre Dame ég egy „hanyagul elejtett cigarettacsikktől”…

Czeglédi Andrea

A pusztaszabolcsi katolikus templom falai között ma is békére lel a keresztény ember Fotó: a szerző

A fenyegető vagy éppen gúnyolódó hangnemű nyilatkozatok szinte megszokottá váltak. Ebben az őrült, sátáni forgatagban mi, magyarországi keresztények megkönnyebbülten konstatáltuk eddig, hogy itt, ebben a kicsiny országban nyugalomban élhetünk, nyugodtan gyakorolhatjuk hitünket. Itt nincs keresztény­üldözés, itt nincs gyalázó gyűlölet, ez a béke szigete.

Az utóbbi időben azonban Magyarországon is megszűnni látszik ez a nyugalom, hiszen szinte naponta értesülünk olyan esetekről, amikor a keresztényeket gúnyolják, gyalázzák, vagy éppen korlátozni szeretnének bennünket hitünk szabad gyakorlásában. Egy-egy ilyen eset talán apróságnak tűnhet, le­gyinthetnénk arra hivatkozva, hogy mindenhol akad efféle tapló, ám, összességében vizsgálva rájövünk, hogy ez egyre nagyobb méreteket ölt és lassan már jelenségről beszélhetünk. Mondhatnánk, hogy a Margit hídon történt incidens, a kereszt letörése csupán két vandál fiatal botlása. Azt is, hogy a karikatúra, amely Cecília asszonyon és Krisztuson „poénkodik”, vicc volt csupán, ahogyan az ügyben döntő bírónő is „jópofának” minősítette. Értékelhetnénk úgy, hogy a kereszt, amely Cecília asszony nyakában függött, csupán néhány primitív lényt zavar. Hogy egyedi a keresztelést betiltatni óhajtó tanácsadó, Niedermüller kereszténygyalázó vagy éppen a pusztaszabolcsi alpolgármester alpári, trágár, Szűz Máriát és a gyermek Jézust gyalázó esete. Sajnos nem mondhatjuk mégsem, hiszen végiggondolva ezeket a tényeket, rájöhetünk, hogy támadássorozatról van szó, amely ellen kötelességünk fellépni zéró toleranciát hirdetve. Igen, kötelességünk, ha nem szeretnénk a kommunista csőcselék által rettegésben tartott Nyugat sorsára jutni.

Az utóbbi időben már Magyarországon is megszűnni látszik a nyugalom

Ezekben az esetekben még felháborítóbb, hogy mindig akadnak olyan személyek, akik védik a támadókat. Egységesen kiáll mellettük pártjuk, hivatkoznak ateizmusból eredő jogukra, a sajtószabadságra, kiáll mellettük bíró, polgármester és önkormányzati képviselő-testület.

Ez történt legutóbb, Pusztaszabolcson is, a helyi fogtechnikusból alpolgármesterré avan­zsált Csiki Szilárd esetében, aki nyilvánosan – a Facebookon – illette trágár szavakkal Szűz Máriát, a gyermek Jézust pedig, finoman szólva, „nemkívánatos végeredményként” jellemezte…

A testület, a polgármester asszonnyal az élen – persze, elfeledve azt, hogy a választás előtt a helyi római katolikus templomot használták háttérnek, bizonygatva ezzel a szavazóik előtt, hogy ők ízig-vérig keresztények –, egy emberként állt ki Csiki mellett. Szép dolog az összetartás, ám miután hiába próbálták az egészet a politikára, és a helyi fideszesekre kenni, az országos botrány közepette az alpolgármester duzzogva lemondott. Családja békéjére hivatkozott, talán azt is elvárta, hogy sajnálják egy kicsit.

A polgármester asszony reakciója még ennél is érdekesebb volt, Zsuffa Erzsébet eleinte teljes mellszélességgel kiállt kollégája mellett, majd amikor országossá nőtt a botrány, bizonygatni kezdte, hogy ő keresztény, sajnálkozva közölte, hogy a testület nem kívánta eltávolítani Csikit, ő mossa kezeit. Szánalmasan átlátszó volt ez a hazudozása, hiszen a rendkívüli helyzet szabad kezet biztosított volna számára ebben az ügyben is, már a botrány kirobbanása előtt.

A pusztaszabolcsi katolikus templom falai között ma is békére lel a keresztény ember
Fotó: a szerző

Ez rávilágít egyben szakmai felkészületlenségére. Úgy tűnik azonban, hogy a mellébeszélés és a szakmai ismeretek hiánya bizonyára családi vonás. Társlapunk cikkéből ugyanakkor az is kiderült, hogy a polgármester asszony testvére, Zsuffa Tünde, az Eucharisztikus Kongresszus kommunikációs igazgatója és sajtófőnöke. E minőségében a lap kérdésére kijelentette, hogy támogatja testvérét és elítéli Csiki tettét, de ő is, mint korábban nyilatkozó testvére, a liberálisokra jellemző, igaztalan támadásba lendült. Az esetet „politikai kivégzésnek” nevezte, majd meglehetősen kulturálatlan módon, köszönés nélkül lecsapta a telefont. A Budapest-Esztergomi Főegyházmegye egyik sajtófőnöke nem viselkedhet így. A médiában dolgozó, és a katolikus egyház szolgálatában álló személytől sokkal többet várna az ember.

Úgy gondolom, ez az eset tehát tökéletes iskolapéldája nemcsak a keresztények ellen irányuló gusztustalan támadásoknak, hanem az álkeresztény magatartásból profitálni kívánó, egyszerre jobbra és balra helyezkedő, lelküket pénzre és hatalomra cserélők erkölcstelen tetteinek is.

Kijelenthetjük, hogy annak ellenére, hogy most minden nyugodtnak tűnik, nagy a baj. Ha engedünk, hallgatunk, tűrünk és nem csapunk oda azonnal és határozottan a legjelentéktelenebbnek tűnő támadásra, ha nem vetjük ki magunk közül a jobbra-balra bólogatókat, oda juthatunk, ahol most azok az országok tartanak, amelyeknek tébolyult eseményeit borzadva nézzük kényelmes foteljainkban ülve. Nemzeti, keresztény kormányunk van, rajtunk múlik, hogy életünk és jövőnk – keresztényként – miként alakul.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hivatalosan-is-benyujtotta-lemondasat-alpolgarmesteri-es-kepviseloi-tisztsegerol-csiki-szilard-4111864/

https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mariat-az-oskereszteny-kortol-kezdve-nagy-nagy-tisztelet-ovezi-4109542/

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lemondott-pusztaszabolcs-alpolgarmestere-keresztenygyalazo-kommentje-miatt-4106932/

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kovetkezmenyek-nelkul-maradhat-ez-a-gyalazat-4103080/

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vallalhatatlan-alpolgarmesteri-komment-pusztaszabolcson-4100107/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában