Előszállás

2021.02.10. 11:30

Pozitívan állnak a jövő előtt a felmerült nehézségek dacára is

Az eddigi években szorgalmas munkával és tartalmas közösségi élettel telt az idejük. Ezután is hasonlóképpen akarják tenni a dolgukat. Farkas Imre polgármesterrel a település elmúlt évéről és az eléjük rajzolódó jövőképről beszélgettünk.

Balogh Tamás

A járvány árnyékában

– Mindenből volt benne egy kicsi, de nem érzem katasztrofálisnak. A sajátomat nagyon dolgos időszakként emlegethetem. Tanárként is dolgozok, és a digitális oktatás sok munkát igényelt. Polgármesterként is bőven volt feladatom. A nehéz körülmények ellenére is meg kellett valósítanunk aktuális projektjeinket.

A rendezvényeink közül csak egyetlenegyet tudtunk megtartani, ezeknek a hiányát látom az itt lakókon is. Hiányzott a hozzá kapcsolódó izgalmas tevékenység, ahogy megvalósításuk öröme is.

A vírus új feladatokat és költségeket is hozott

– Az időseknek való ételkiszállítással azokat is el kellett látnunk, akik korábban ezt megoldották saját maguknak. Mindenkinek műanyag dobozokba tálaltunk. Közel tízezret használtunk fel ezekből.

Az orvosi asszisztenseknek számítógépet vettünk, hogy otthon is tudják végezni a munkájukat. A fogorvosi rendelőbe pedig légsterilizáló berendezést, sőt egy automata mosógépet is, hiszen anélkül nem működhetett volna. A Coviddal kapcsolatos, nem tervezett kiadásaink majdnem elérték a hárommillió forintot, ami egy ekkora település költségvetésében számottevő összegnek mondható.

Az orvosi rendelő felújítása jó ütemben halad, márciusra tervezik az átadást

Együtt élni a járvánnyal

– Nyilván a körülményeink egy kicsit megváltoztak, szűkült a mozgásterünk, és más munkarendben kellett dolgoznunk. Hála Istennek tavasszal kevés, talán egy-két fő betegedett meg a falunkban. A második hullámban jelentősen megemelkedett a számuk, és volt, akinek a halála ehhez volt köthető. Fontos volt, hogy a lakosságunk nagyon fegyelmezetten, szabálykövetően alkalmazkodott a helyzethez.

Amiket használatba vettek

A művelődési ház kívül-belül megújulva igazi büszkesége lett az előszállásiaknak

– A művelődési házunk teljesen megújult. Még 2019-ben nyertünk egy pályázatot a könyvtárunk felújítására, azt a munkát is befejeztük az elmúlt évben. Sokkal szebb, jobb és kényelmesebb lett, mint korábban, nem kell pirulnunk miatta.

A könyvtár berendezése előtt alaposan felmérték a helyszínt és egyeztettek

A szívem szerint még egy húsz-harminc millió forintot el tudnék rá költeni, hogy olyan legyen, amilyet én szerettem volna. Ilyen például a légtechnika felszerelése. Az épület mögötti területen, ahol a közösségi falusi disznóvágásokat szoktuk lebonyolítani, egy jóval kulturáltabb környezetet szeretnék varázsolni, mert azt más célokra is jól tudnánk használni. Ezeket a terveket azonban költségvetésünk miatt sajnos nem tudtuk megvalósítani.

A különleges játszótér

– Ezt a kondiparkot a Szöglet kertünk játszótere mellett az elmúlt év tavaszán adtuk át. Azt vettem észre, hogy a kisgyermekes anyukák is inkább ezt választották, mint a hagyományos, a kicsik számára épültet. Nagyon sokan posztolták az ott készült fotóikat, mert megkedvelték. Korhatár nélkül, egy-egy kocogást vagy kerékpározást megszakítva ott is elvégeznek egy kis mozgássorozatot.

 

Farkas Imre polgármester is kipróbálta a kondipark eszközeit
Fotók: Balogh Tamás

Közel a megvalósuláshoz

Az orvosi szolgálati lakás tetőcseréjére, valamint a rendelő felújítására is 2019-ben nyertünk el egy-egy pályázatot. Most már azt mondhatjuk, hogy jól haladnak a munkálatok. A külső és a belső festések után következik a teljes bútorcsere, ezek már készen állnak a berendezésre. A rendelőnk a korábbihoz képest nagyon sok eszközzel fog gazdagodni, amiket már beszereztünk és leszállítottak. Bízom a márciusi megnyitásában.

Az óvoda udvarának fejlesztésére tavaly nyertünk egy pályázatot, a megvalósítás az idei évben, a jó időjárás megérkezésétől függően történik meg.

A labdarúgók klubházának egyik részét máris használatba vették

A labdarúgó sporttelepen található műfüves pálya az önkormányzat sikeres pályázata eredményeként született. A többi fejlesztést a sportegyesület a TAO támogatásából készítteti el. Az épület új részét már használják, a régi felújítása pedig a befejezéshez közeledik. A nagy pálya felszínét megfelelő állapotba hozták és füvesítették, a vízelvezetését és az öntözését dréncsövezéssel oldották meg. A megnyitás előtt fölszerelik a szükséges dolgokkal, körbekerítik, és a tavaszi szezon minden mérkőzését már ott fogják lejátszani.

Óvatos tervezés

– Remélem, hogy lesznek olyan pályázati lehetőségek, amikkel a közintézmények további felújításába kezdhetünk. Szeretnénk egy egycsoportos bölcsődét létrehozni, és, ha lehetőség nyílik rá, azt tovább fejleszteni. Érdekes módon nem az intézmény fizikai létrehozása az igazán nehéz dolog, hanem a szakképzett személyzet megtalálása. Hasonló problémával küzdünk az óvodánk esetében is.

Az iskola

– Hála a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi szervezetének, amely sikeresen pályázott, az ott nyert forrásból a belső felújítására kerül valamilyen szinten sor. Rengeteg a tennivaló. Az azért tudható, hogy a mi iskolánk elég nagy, a ráfordítható ötvenmillió forint nem kevés, de a teljes felújításhoz és a bútorzatcseréhez szükséges összeg körülbelül hét-nyolcszorosa lenne… Szerencsére egy másik pályázat elnyerésével az öltözők és a tornaterem felújításába is belefoghatnak.

Az óvatosság leginkább a közösségi rendezvényeinkre vonatkozik. A falunapunk június első hétvégéjén szokott zajlani, de még nincs arról szóló információnk, hogy megtarthatjuk-e, ezért meg sem merem kockáztatni az előkészületeket.

Remélem, hogy az országos oltottsági arány miatt augusztus 20-tól kezdve már a hagyományaink szerint mindenre sort keríthetünk!

Pozitívan állok a jövő előtt!

– Hiszek abban, hogy mindenekelőtt legyőzzük a vírust, és utána a terveink előbb-utóbb megvalósulhatnak. A távlati terveim között szerepel a kastélyunk sorsának a kézbevétele, és a csodálatos épületet újból élettel töltsük meg, valamint egy piactér létrehozása is.

Nyilvánvalóan a település vezetője azért van, hogy mindig azon törje a fejét, hogy hogyan lehetne előrébb jutni! Készen állok a kihívásokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában