tájékoztatás

2021.02.20. 07:00

Áramszünet: minden egyes alkalommal tájékoztatnak

A járványhelyzet miatt nagyon sokan dolgoznak otthonról, és még többen végzik a középiskolát távoktatásban. Mint tudjuk, ehhez valamilyen digitális eszköz, számítógép, laptop, tablet, vagy mobiltelefon szükséges.

Bajusz György

20210125 Győrladamér Több tucatnyi megyei településen tartja karban a hálózatot az E.ON év elején, tervezett áramszünet, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

De mi van akkor, ha áramszünet van? Nem működik az asztali számítógép, nincs internet-hozzáférés – csak mobil. Ekkor ugye, nem tud a gyermek a tanórán részt venni… Már elgondolkodtam, hogy a gyermekem iskolájában mikor kérdezik meg, hogy maguknál minden hónapban áramszünet van? Most február hónapban is kaptunk egy értesítést az áramszolgáltatótól, hogy tervezett áramszünet lesz. Megkérdeztük a szolgáltatót, hogy mi az a munka, amelyet elvégeznek, mert a tájékoztatón csak az szerepel, hogy: megnövekedett fogyasztói igények kielégítése. A következő tájékoztatást kaptuk.

Az E.ON szakemberei folyamatosan dolgoznak a hálózat korszerűsítésén Fotó: CsB

Nagyvenyimen az elmúlt időszakban az alábbi okok miatt hirdettünk meg tervezett áramszüneteket: az E.ON szolgáltatási területén csak az elmúlt 4 évben több mint 17-szeresére nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye, a jövőben pedig további jelentős növekedésre lehet számítani. Miközben egyre növekszik a megújuló energiaforrások aránya az energiatermelésben, kihívást jelent, hogy az azokból származó teljesítmény ingadozik, ráadásul – például a napenergia esetén – nem esik egybe azokkal a napszakokkal, amikor a legtöbb villamos energiát veszik igénybe az ügyfelek. Az egyre terjedő megújuló energiatermeléssel a villamosenergia-elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell. Amellett, hogy hagyományos módon eljuttatják az energiát az ügyfelekhez, a megújuló energiaforrásokkal termelt energiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt berendezésekből. Az E.ON Hungária Csoport emiatt folyamatosan fejleszti a hálózatát. A fejlesztések célja, hogy a magyar családok és vállalkozások a megújuló erőforrások, kiemelten a napelemes rendszerek előnyeit élvezhessék a következő évtizedekben, miközben változatlanul biztosítjuk számukra az energiaellátás stabil hátterét. Ennek érdekében villamos hálózatunkat a legújabb innovációkkal szereljük fel.

Ezeket a hálózatfejlesztési munkákat sokszor, de nem minden esetben tudjuk úgy elvégezni, hogy ideiglenesen ne kapcsoljuk ki az áramszolgáltatást.

A Dunaújváros vonzáskörzetében lévő településeken az elmúlt időszakban elsősorban ilyen, a hálózat felvevőképességét szolgáló fejlesztésekre, áramszünettel járó munkákra volt szükség: új kivezetéseket építettünk, transzformátorokat cseréltünk nagyobb teljesítményűre, közép- és kisfeszültségű hálózatokat építettünk. A bővítések mellett a meglévő hálózat fenntartása, szinten tartása miatt is szükséges volt karbantartási, üzemeltetési okokból áramszünetet hirdetni néhány esetben.

A következő 1-2 hónapban Nagyvenyimen és környékén elsősorban gallyazási munkálatok miatt hirdetünk meg tervezett áramszüneteket.

Itt szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy az áramszünettel járó munkálatok számának csökkentéséhez maguk is hozzájárulhatnak, ha a tulajdonukban lévő villamos vezetékek mellé vagy alá telepített növényzetet időben és oly módon gondozzák, hogy a fák nem nőnek bele a villamos vezetékek ún. biztonsági övezetébe. Így ugyanis ezek a veszélyesen belógó ágak, gallyak nem okoznak életveszélyt, nem kerülnek annyira a biztonsági övezeten belülre, amelyet már csak feszültségmentesítéssel, így áramszünetet okozva lehetséges eltávolítani.

A gallyazási munkák mellett február 25-én 8–16 óra között megnövekedett fogyasztói igény teljesítése miatt szükséges áramszünetet hirdetnünk. Ez az áramszünet az alábbi utcákat érinti, s erről az érintetteket postai úton tájékoztattuk: Ady Endre utca, Arany János utca, Bodza utca, Deák Ferenc utca, Domb utca, Dózsa György utca, Fő utca, Gárdonyi Géza utca, Piac tér, Rózsa utca.

Az áramszünetek a munka jellegétől függően eltérő hosszúságúak lehetnek. Ügyfeleinket a tervezett üzemzavarról minden esetben 10 nappal a munkálatokat megelőzően kiértesítjük, és törekszünk arra, hogy csak a munkavégzés szempontjából indokolt időtartamra zavartassuk őket. Szeretnénk ügyfeleinket segíteni abban, hogy tájékozódni tudjanak a tervezett munkákról, így e-mailes vagy SMS-értesítést is kérhetnek az őket érintő tervezett üzemszünetekről. Ez egyszeri regisztrációt követően beállítható az eon.hu/ugyintezes oldalon.”

Ilyen kimerítő, részletes, mindenre kitérő válasz után nem lehet kétségünk, hogy stabilabb, megbízhatóbb villamos energia áll rendelkezésünkre a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában