Védőoltás az idősotthonokban

A hétvégén is folytatódott a koronavírus elleni védőoltások beadása a százötvennél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban – közölte a Koronavírus Sajtóközpont múlt szombaton az MTI-vel.

Molnár Emese

2020.04.26. Idősothon fertőtlenítése Fotón: Bölcskei Anna intézmény vezetőDunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ez országszerte hatvanegy intézményt érint, amelyekben 7089 ember (5215 bentlakó és 1874 dolgozó) jelentkezett oltásra. A vakcinák beadását orvosi vizsgálat előzi meg, amely megállapítja, hogy az érintett megkaphatja-e az oltást. A mobil oltócsapatok az intézményen belül végzik el a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint – ismertették. Az operatív törzs azért döntött az idős­otthonok oltásának megkezdéséről, mert a járvány tavaszi hulláma során nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy létszámú idősotthonokban különösen nagy a kockázata a gócpontok kialakulásának, hiszen a zárt közösségben élő gondozottak életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva egyaránt a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak – olvasható a közleményben.

Bölcskei Anna intézményvezető is kérte a védőoltást
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai vezetője elmondta, a Duna sori és a Batsányi utcai bentlakásos otthonba január 9-én, szombaton érkezett a Szent Pantaleon Kórház oltócsapata dr. Jobbágy Lajos főorvos vezetésével. Összességében száznyolcvankét személy kapta meg intézményükben a védőoltást: valamennyi gondozott, és azon dolgozók, akik jelentkeztek az önkéntes oltásra.

– Természetesen én is az elsők között jelentkeztem a védőoltásra. Intézményvezetőként fontosnak tartom, hogy példát mutassak a Covid-19 vírus elleni küzdelemben. A védőoltás beadatása nem volt kérdés számomra abból a szempontból, hogy mi a legveszélyeztetettebb korosztállyal vagyunk kapcsolatban nap mint nap, így különösen fontos mindannyiunk védelme. Remélem, a védőoltás az első lépés ahhoz, hogy szépen lassan visszatérhessünk a régi életünkhöz – mondta Bölcskei Anna.

Arról is beszámolt, hogy a védőoltások beadása során nem történt semmilyen probléma, nem jelentkezett semmiféle reakció. A következő, emlékeztető oltást január 30-án fogják megkapni.

Mint arról az MTI beszámolt, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hétfői online sajtótájékoztatóján elmondta, folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása. Közben zajlik a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában