középfokon

2021.01.21. 11:30

Két középiskolában, ötszáz felvételizővel

Sok fiatal diákért szorítanak szombaton a szüleik, január 23-án írják ugyanis a középfokú felvételiket matematikából és magyarból.

Molnár Emese

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az elmúlt években a szakképző iskoláknál már nincs felvételi, de vannak még olyan intézmények, amelyek kérik a központi vizsga megírását, annak eredménye beleszámít a felvételi pontszámokba. Városunkban két iskolában írják a felvételit a diákok január 23-án. Az egyik a Pannon Oktatási Központ.

A központi középfokú felvételi vizsgán országos szinten mintegy hetvenötezer diák fog számot adni tudásáról
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap/archív

Borgulya Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, eddig a felvételi pontszám felét a hozott érdemjegyek adták, a másik felét pedig a felvételin elért eredmény. Most a pontszámok nagyobb súlyát a felvételi fogja adni. Mint mondta, szeretnék a minőséget megtartani. Sok esetben különbözik a hozott érdemjegy a meglévő tudástól, a felvételivel pedig szűrhető, kik azok, akik komolyan veszik a tanulást. Összesen százötven tanuló felvételizik náluk, valamennyi termük lehetővé teszi a biztonságos lebonyolítást.

Felvételizni fognak a fiatalok a Széchenyi István Gimnáziumban is. Kratzmajer Zoltán igazgató vázolta, náluk összesen háromszázötven diák tesz vizsgát; háromszázan a négy évfolyamos képzésre, ötvenen pedig a nyolcosztályos évfolyamra (kisgimnáziumra).

A nagy létszám miatt nem volt egyszerű megszervezni a lebonyolítást. A járványhelyzet miatt vannak biztonsági előírások, szabályok. A gimnázium épülete tele lesz, és mintegy száz diák helyileg a Rosti gimnáziumban fogja megírni a vizsgát, a felügyeletben pedig a Rosti pedagógusai is segítenek. A javításokat már csak a Széchenyi tanárai végzik. Kraztmajer Zoltán arról is beszélt, a központi felvételire elsősorban a kisgimnazisták miatt van szükség. Ide szinte csak kitűnő tanulók jelentkeznek, így a hozott eredmények alapján nehéz lenne sorrendet állítani, hogy kik kerülhetnek be a képzésre. A tagozatos osztályokban nagyobb hangsúlyt kapnak a területhez kapcsolódó felvételi tantárgyak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában