jogász válaszol

2020.12.19. 09:00

Az összbüntetés lehetőségei

Az összbüntetésbe foglalás célja az, hogy az elkövetőnek kedvezményt biztosítson arra az esetre, ha több különböző eljárásban szabadságvesztés büntetésre ítélik.

duol.hu

Fotó: pixabay

Összbüntetésbe foglalni kizárólag végrehajtandó vagy végrehajtásában részben felfüggesztett szabadságvesztéseket lehet. De ha a felfüggesztett szabadságvesztést végre kell hajtani, akkor az összbüntetésbe foglalás szempontjából ez végrehajtandó szabadságvesztésnek tekintendő, tehát összbüntetésbe kell foglalni.

Dr. Unger Zsolt

A törvény szerint csak akkor van lehetőség a kiszabott szabadságvesztések összbüntetésbe foglalásra, ha valamennyit a legkorábban meghozott ítélet jogerőre emelkedése előtt követte el a terhelt. Ez azt jelenti, hogy amenynyiben az elkövető egy már jogerőssé vált ítélet után követ el újabb bűncselekményt, és emiatt újabb szabadságvesztésre ítélik, ez már nem foglalható összbüntetésbe.

Amíg a halmazati büntetés több bűncselekmény miatt kerül kiszabásra, de egyetlen ítélettel, addig az összbüntetésbe foglalás előfeltétele több ítélet, vagyis ebben az esetben ítélethalmazatról van szó. Halmazati büntetés kiszabására akkor van lehetőség, ha az elkövetőt egy eljárásban több bűncselekmény miatt vonják felelősségre.

A Btk. olyan szabadságvesztés-büntetések összbüntetésre foglalására ad lehetőséget, amelyeket az elítélt még nem töltött ki. Az összbüntetésbe foglalást a terhelt vagy védőügyvédje a legutóbb befejezett ügyben eljárt elsőfokú bíróságnál kezdeményezheti. Az összbüntetésbe foglalt szabadságveszté- sek végrehajtási fokozata nem lehet kedvezőbb, mint az összbüntetésbe foglalt szabadságvesztések végrehajtási fokozatai közül a legszigorúbb.

A bíróságnak azonban korrekciós szabályként méltányosságból lehetősége van eggyel enyhébb végrehajtási fokozatot megállapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában