Több mint ezerötszázan jelentkeztek a tesztre

2020.11.25. 11:30

Önkéntes vizsgálat

Megkezdték a szociális és a közoktatási intézményekben dolgozók tesztelését, a vizsgálatra önkéntesen lehet jelentkezni.

Molnár Emese

2020.11.24. Tesztelik a pedagógusokat Dunaújvárosban Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola Dunaújváros Fotón: Kovács István görögkatolikus lelkész, Szalai Boglárka, Szalai Viola egyetemisták Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Mint arról a Fejér Megyei Kormányhivatal sajtóközleményben beszámolt, múlt péntektől a szociális intézményekben, hétfőtől pedig a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban végzik a koronavírus-teszteket a szakemberek. A megyei kormányhivatal szervezésében, a koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorsteszttel végzik a vizsgálatot, tehát a helyszínen az orrból vett minta alapján már negyed órán belül eredményt lehet kapni. Ha a dolgozó tesztje pozitív, akkor a körzeti orvosához irányítják a beteget, a továbbiakban ő dönt a PCR-teszt szükségességéről.

A Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében, a koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorsteszttel végeznek vizsgálatot többek között a nevelési-oktatási intézmények dolgozóinál. Önkéntes alapon lehetett jelentkezni a tesztelésre. A Dunaújvárosi Járási Hivatal a hozzá tartozó közoktatási intézményeknél bonyolítja le a vizsgálatokat hat munkacsoporttal: ezen a héten 103 telephelyen 1585 személyt jegyeztek elő a vizsgálatra. Kedden voltak például a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskolában is, képünkön Kovács István, az iskola lelki igazgatója, és Szalai Boglárka, aki a tesztet végezte
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az intézmények célzott csoportos tesztelésének célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról. A részvétel önkéntes – hangsúlyozta dr. Simon László kormánymegbízott, ugyanakkor kérte az intézmények dolgozóit, segítsenek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy vállalják a tesztelést, így csökkentve a fertőzés továbbadásának kockázatát.

Fejér megyében, a szociális intézményekben hatvankilenc helyszínen 2150 főt tesztelnek. A nevelési-oktatási intézményekben, a bölcsődei dolgozók, az óvodai és iskola pedagógusok körében ezen a héten hatszáznégy helyszínen 8124 fő számára kínálják fel a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a tesztelésen. A feladatokat negyven tesztelő csapat végzi.

Dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője lapunknak elmondta, a járás területéhez tizenhat település tartozik, hivataluk az itt lévő nevelési-oktatási intézményekben dolgozók tesztelését végzi. Tizenkét orvostanhallgatóval és a hivatal adminisztrációs szakembereivel hat munkacsoportot alakítottak ki, és ezen a héten kell elvégezniük a vizsgálatokat az összes intézményben: százhárom telephelyen 1585 személyt jegyeztek elő a tesztre.

A Gárdonyi iskolában Szalai Viktória tesztelte dr. Baráthné Süki Jolán pedagógust

Kedden például a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskolában is voltak, ahol aznapra tizennégyen jelentkeztek a tesztre – erről már Szóládi Zoltán, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Beszélt arról is, hogy szerencsére náluk még nem volt fertőzéses eset. Olyanra volt példa, hogy munkatársuk saját magán észlelt tüneteket, tüdőgyulladása volt, és ezért nem ment dolgozni, illetve sportoló diákkal otthon maradtak a szülők elővigyázatosságból.

Egyébként protokoll szerint, a háziorvosi vizsgálat után és pozitív koronavírusteszt esetén a területileg illetékes nép­egészségügyi osztály által megjelölt időpontig köteles házi karanténban tartózkodnia az érintett dolgozónak.

Kratzmajer Zoltán, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója elmondta, hozzájuk szerdán érkeznek a teszteket elvégezni. Sok kollégájuk jelentkezett rá, kíváncsian várják majd, hogy milyen eredmények lesznek a vizsgálatok elvégzését követően. A vírushelyzet miatt a középiskolásoknak digitális tanrendet vezettek be, a gimiben a 9–12. évfolyamon zökkenőmentesen zajlik a tanítás, ám az iskola épülete nem teljesen üres, hiszen a kis gimiseknek (5–8. évfolyamosok) hagyományos módszer szerint vannak a tanítási órák az intézményben. Ezenkívül szerdán és csütörtökön még az őszi érettségi vizsgákat is lebonyolítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában