fontos tanácsok

2020.10.31. 07:00

Temetőlátogatás közben is figyeljenek értékeikre

Mindenszentek és halottak napja a megemlékezésről szól. Amikor lecsendesítjük a lelkünket, és az elhunyt szeretteink felé fordítjuk a figyelmünket. Ilyenkor nem is gondoljuk, hogy másban rossz szándék is felmerülhet.

Kállai Félix

– Mire figyeljünk oda a temetőlátogatáskor? – kérdésre válaszul Kiss Dénes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője mondta el tanácsait:

Kiss Dénes r. őrnaggyal a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetőjével beszélgettünk a téma kapcsán.
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A temetőlátogatás alkalmával figyeljünk oda a vagyon- és személybiztonságra is. Néhány egyszerű tanács segíthet a megóvni értékeinket. Ha autóval közlekedünk, figyeljünk arra, hogy parkolás után ne hagyjunk értéktárgyat az autóban. A látható mobiltelefon, tárca, táska felkeltheti a rossz szándékkal érkezők figyelmét. Mint máskor, most is zárjuk be az autót, majd riasszuk is be. Ha lehet, jól kivilágított parkolót válasszunk. A temetőbe ne vigyünk pénzt, értékeket. Mikor a sírnál vagyunk, a táskánkat egy pillanatra se hagyjuk a síron, amíg elmegyünk vízért, vagy kidobjuk a száraz virágokat. A telefont, tárcát a belső zsebbe rakjuk. A temetőbe érkező tömegben a zsebesek könnyebben tudnak lopni. Korán sötétedik, ez is veszélyeket rejt. A tolvajoknak könnyebb elbújni, rejtve maradni. A dunaújvárosi rendőrök a temető területét járva igyekeznek ezeket a cselekményeket megakadályozni, és különös figyelmet fordítanak majd arra, hogy a gyanús embereket kiszűrjék.

A rendőrség és a polgárőrség közösen irányítja majd a forgalmat a temető környékén. Ilyenkor sok autós és gyalogos van az utakon. A tömeg és az időjárási körülmények tovább növelik a balesetek kockázatát. Ezért arra kérjük a temető látogatóit, hogy fokozottan figyeljenek magukra és másokra is. A temető környékén elhelyezett plakátokon fontos biztonsági információkat osztunk meg.

A koronavírus miatt érdemes kerülni a tömeget. Ezért tanácsos, hogy ne csoportosan menjünk a temetőbe, családilag inkább otthon emlékezzünk meg a halottainkról. Amennyiben mégis útra kelünk, a biztonsági előírásokat tartsuk be.

A látható mobiltelefon, tárca, táska felkeltheti a rossz szándékkal érkezők figyelmét
Fotó: pixabay

Sokan ilyenkor más településre utaznak. Figyeljünk arra, hogy a rokonokat ne a Facebook-üzenőfalunkon értesítsük arról, hogy meglátogatjuk őket a hétvégén. Ne tudassuk mindenkivel, hogy nem leszünk otthon. Ez az információ aranyat ér a betörőknek. Zárjuk be az ajtót, az ablakokat, a riasztót – ha van – kapcsoljuk be, és úgy hagyjuk el lakásunkat. Igaz ez akkor is, ha rövid időre távozunk otthonról. Hosszabb távollét esetén kérjük meg a szomszédot arra, hogy figyeljen a lakásra, a postaládára.

Ha mégis bűncselekmény áldozataivá válunk, akkor hívjuk a rendőrséget, vagy a 112-es segélyhívó számot. Ha feltörték az autónkat, a helyszínről telefonáljunk, és várjuk meg a rend­őröket, amíg kiérkeznek. Ha eltulajdonították a telefonunkat vagy a bankkártyánkat, úgy a legrövidebb időn belül tiltassuk le a szolgáltatóinkkal, hogy ne tudjanak visszaélni vele.

Bár Dunaújváros jellemzően nyugodt város, tegyünk meg mindent a biztonságos megemlékezésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában