Eszterlánc

2020.08.29. 15:00

Arabella és Anita

Amikor Andrea végre elárulta a művészetterápiás tábor témáját, a hölgyek elborzadva egymásra néztek, iszonyattal az arcukon vették tudomásul a választás mikéntjét. A korábbi évek pozitív tapasztalataiból kiindulva álltak elébe a rájuk váró feladatoknak.

Szente Tünde

Zánka, 2018. június 18. Kézmûves foglalkozáson részt vevõ lányok a nyári Erzsébet-táborok elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztató után a zánkai Erzsébet Üdülõközpont és Táborban 2018. június 18-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A tábor első napjának délelőttjén meghallgatták, hogy Pallasz Athéné, aki a szövés-fonás istennője is volt, miként teremtette a pókokat. Ő tanította meg szőni Arakhnét, aki olyan tökéletesre sajátította el mesterségét, hogy még a nimfák is csodájára jártak. Ez Arakhnét elbizakodottá tette, és még Pallasz Athénét is szövőversenyre hívta ki, aki egy szőnyeget készített, s az embereknek az istenek ellen elkövetett bűneit, köztük az elbizakodottságot szőtte bele. Arakh­né az istenek gyarlóságát szőtte képbe, amire Athéné úgy megharagudott, hogy a lányt pókká változtatta. A tábor délutáni foglalkozásán a szövés-fonás technikája gyakorolták a résztvevők.

A második napon újabb történet inspirálta alkotásra a közösséget. A tanítás szerint, amikor Mohamed menekülés közben egy alkalommal a Mekka környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel úgy megtévesztette az üldözőket, hogy azok elvesztették a próféta nyomát, aki így megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és Európában is szerencsehozónak tartják. Ennek a napnak az akvarell tájfestészet kínálta a kifejezés technikáját és témáját.

Minden nap más-más alkotó tevékenységgel ismerkedhettek meg

Újabb napra ébredve, kíváncsian várták a következő történetet a lelkes alkotók. Peter Benjamin Parker egy sugárfertőzött pók csípésének köszönhetően tett szert emberfeletti képességeire. Fel tudott mászni a falra, előre megérezte a veszélyt. Elhatározta, hogy megváltja a világot, megszabadítja New York városát a bűnözéstől. A képregény alapjául szolgáló történet első része 1962 augusztusában jelent meg az Amazing Fantasy 15. számában. A Pókember alkotói Stan Lee és Steve Ditko voltak.

Miután előző nap kipróbálták a képregénykészítés nem is olyan egyszerű formanyelvét, másnap együtt megnézték a Vízipók-csodapók magyar rajzfilmsorozat első három egymást követő részét, amelynek eredetijét 10 éven keresztül sugározta a televízió 1978. január 4-étől 1988. január 17-ig. S hogy milyen lépésekből áll egy rajzfilmfigura megalkotása és mozgásba hozása, annak megismerésére is jutott idejük.

Az ötödik napon bevezették őket a tudomány világába. A Skylab-3 űrküldetés vitt fel két európai pókot – Arabellát és Anitát – a világűrbe. A kísérlettel azt vizsgálták, hogyan hat a súlytalanság és az űrutazás a hálószövésre. Mindketten megszőtték hálójukat, de tovább tartott nekik, mint a földi környezetben. A bevallottan pókfóbiával küzdő hölgyek a tábor utolsó foglalkozásán türelmesen készítették tusrajzaikat a pókhálók szövevényét utánozva. Úgy döntött Andrea, nem árul többé zsákbamacskát: jövőre a babonák gyakori állatai, a macskák kínálnak témául a művészetterápia módszerétől lelki bajaikra gyógyulást remélőknek.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában