rangos elismerés

2020.07.16. 11:30

Szakképzésért díj 2020 nyertese: Kincses Tibor

Egy közösség valódi arcát azok az egyéniségek tükrözik, akik alkotják azt. Ahhoz, hogy egy iskola elnyerje valódi karakterét, és beteljesítse a jövő nemzedékének neveléséért folytatott misszióját, olyan tanáregyéniségekre van szükség, akik szakmájuk zászlóvivői, erkölcsi tartásukban és szakmai tudásukban az intézmény alappillérei.

duol.hu

Az előbbieket jelenti Kincses Tibor, aki a szakképzésben nyújtott magas színvonalú munkájának elismeréseként dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől vehette át a Szakképzésért díjat.

Ahogy az intézmény méltatásában olvashatjuk, Kincses tanár úr neve összeforrt a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája intézményével. Hivatása iránti tisztelete zsinór­mértékül szolgál: pályatársai és tanítványai előtt nap mint nap példaként áll fáradhatatlan munkabírása, szakmai elkötelezettsége, emberi tartása, mindig elegáns és kifogástalan megjelenése. A pedagóguspályán eltöltött évtizedek alatt sokat változott a világ, ő mégis megannyi generációnak mutatta meg, hogy az udvariasság, a jómodor nem egy rég letűnt kor emléke, hanem olyan erény, amellyel megnyílhatnak a kapuk.

Bensőséges ünnepségen köszöntötték a kitüntetett pedagógust Fotó: DSzC

Pályaképe a lelkiismeretes és elhivatott, tanítványai tehetségének kibontakoztatását, jellemük szemléletadó formálását segítő pedagógiai munka példája. Az őt övező szeretetet és megbecsülést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy, a digitális oktatás során feltöltött értekezleti fotó „felrobbantotta” az internetet és a kommentek hozzá, „Drága Tibi bácsihoz, a legkedvesebb tanárhoz” szóltak.

Hogy miben rejlik Kincses tanár úr „szuperereje”? Talán abban, hogy a futball iránti szeretete, játékvezetői és sport­emberi magatartása a hétköznapokban is megmutatkozik. Az ő alakja sejlik fel előttünk, amikor Szent-Györgyi Albert gondolatait olvassuk: „A sport tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a „fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában