Perkáta

2020.07.10. 14:00

Megemlékezés a haranglábnál

A perkátai római katolikus egyházközösség közös litánia elmondásával emlékezik meg Győry Terézia grófnő csodálatos megmeneküléséről.

duol.hu

Forrás: archív

Fotó: perkata.hu

2020. július 19-én 17.00 órai kezdettel a selymespusztai haranglábnál (József Attila utca) közös litánia elmondásával emlékezik meg a perkátai római katolikus egyházközség Győry Terézia grófnő csodás megmeneküléséről. A litániát vezeti Bozai Márton plébános.

Gróf Győry Teréz
Fotó: Perkátai értéktár / perkata.hu / Perkáta grófjai

Gróf Győry Teréz a konzervatív eszméket képviselve, az uralkodóház elkötelezett hívének, az egyház támogatójának és a szegények gyámolítójának bizonyult. A grófnő vallásos lelke buzgóságát, jótékonyságát messze földön ismerték.

Naponta a korai órákban szentmisét hallgatott, hetenként többször járult szentáldozáshoz, vasár- és ünnepnap mindig jelen volt a szentbeszédeken, énekes szentmisé-en és litániákon. Amellett, hogy maga vezette a gazdaságot, ahol a legkisebb dolog sem kerülte el figyelmét, a teológiában is nagyon jártas lélek volt. Benne minden katolikus ügy és érdek lelkes pártfogóra talált.

Budapesten is jól ismerték sokoldalú tevékenységét és áldozatkészségét. Gróf Győry Teréz telepítette be a magyar fővárosba a Jézustársasági atyákat. Emellett számos más hitbuzgalmi és szociális akciót indított és vezetett sok-sok éven át. Többször volt elnöknője, a Szent Szív zárdabeli Úrnők kongregációjának. Hűséges tanácsadója és segítője a nagyemlékű Schaffgottsch Mariann anyának, az István úti, majd a Mikszáth téri Szent Szív intézet létesítőjének, alapítója és egyben vezetője a Szent Erzsébet egyletnek, szervezője id. Apponyi Györgyné grófnéval együtt a katolikus hölgyek kölcsönkönyvtárának és bizony nehéz volna elsorolni mindazt, amit még szépet, nagyot és nemeset érdemekben gazdag életében tett.

A lazaristák, a karmeliták, domonkosok, angol kisasszonyok, a Sacre Ceur, Jópásztor, Gróf Győry Teréz a konzervatív eszméket képviselve, az uralkodóház elkötelezett hívének, az egyház támogatójának és a szegények gyámolítójának bizonyult. A grófnő vallásos lelke buzgóságát, jótékonyságát messze földön ismerték. 19 szent Ferenc fehér apácái, a Szent Erzsébet Egylet, a barakk (lelenc) gyermekek, és béresei tudtak volna sokat beszélni, hogy mi mindent köszönhettek az ő nagylelkűségének.

A grófnő teljes történetét perkáta település honlapján található Perkáta grófjai című kötetben találhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában