emberi tényező

2020.06.16. 11:30

Miért van ott ilyen sok baleset?

Nem az út a hibás, hanem az emberi tényező – szembesültünk a tényekkel a szakemberek válaszai és a statisztikai tapasztalatok alapján. A legfontosabb a figyelem!

Horváth László

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Mezőfalva, Nagyvenyim

Az utóbbi idők útfelújításai során jobb minőségű utakon közlekedhetünk. Az öröm azonban nem felhőtlen, mert egyre több és súlyosabb, vagy éppen tragédiával végződő balesetről szólnak a hírek. Különösen a 6219-es út Dunaújváros – Sárbogárd és azon belül Nagyvenyim és Mezőfalva között húzódó szakaszon történtek nem egyszer halálos balesetek. A miértekre kerestük a választ rendőrségi szakértővel, a Magyar Közút megyei vezetőjével és az érintett települések polgármestereivel.

Németh Miklós rendőr alezredes a szabálykövető magatartás és a figyelmes vezetés fontosságát hangsúlyozta!
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság Közlekedésrendészet vezetője: – Az elsődleges ok az esetek 99,9 százalékában az emberi tényező. Az egyéb okokra visszavezethető esetek száma viszont elenyésző. Tehát egy útfelújítást összefüggésbe hozni az esetek számával helytelen következtetés. A statisztikák vezető helyét a gyorshajtás foglalja el, ami lehet tényleges, mikor szándékosan túllépjük a megengedett sebességet, és lehet relatív a környezet, az útviszonyok vagy más körülménytől függően. A 6219-es út korábban nagyon ­rossz minőségű volt, sok balesettel, amelynek okaiban is tükröződött a gyorshajtás. Az új út a jó minőségével, a szélesebb és biztonságosabb vonalvezetésével valóban ösztönözheti pszichésen a járművezetőket a nagyobb bátorságra, magasabb sebesség kipróbálására. Ennek ellenére mégis az a tapasztalat – például a 62-es útnál is így volt – hogy a felújítás után az első évben csökkentek a balesetek. Utána viszont duplázódtak. A 6219-es esetében is így vagyunk most – kaptuk a válasz kérdésünkre. – A baleseti statisztikát alapul véve az országos átlaghoz képest Fe­jér megye és azon belül Dunaújváros mindig is egy terhelt terület volt, főleg a tranzitforgalom miatt. Ráadásul a gépjárművek száma is jelentősen növekedett. Tavaly kilencezer járművel lett több a régióban, ami szintén hozzájárulhat a baleseti számok alakulásához. Ehhez képest a régi és az új utakon is megvannak a baleseti számok, csak az utóbbin jellemzően más típusúak. Hangsúlyozom, hogy mindig is a sebességtúllépés a vezető ok. Ezért is vagyunk sokat jelen az utakon a méréseinkkel. Természetesen nem elsődlegesen a büntetésen van a hangsúly, hanem inkább a figyelemfelhíváson. Összevetve az adatokat: idén eddig nem kiugróak a baleseti számaink – zárta ezt a kérdéskört Németh Miklós. – Jó hír viszont, hogy a közlekedés kultúrájában nagyobb részben javulás fedezhető fel – folytatódott a beszélgetés. – Például a gyalog­átkelőhelyen az elsőbbségadási kötelem Dunaújvárosban javuló tendenciát mutat. Többen megállnak, jobban odafigyelnek a gyalogosokra. Szintén fejlődött a passzív biztonsági eszközök használata, öv, gyerekülés. Korábban az emberek 30 százaléka nem volt bekötve! Most ez 15-20 százalék alatt van. Sajnos nincs javulás a gyorshajtásban és az ittas vezetésben. Pedig az a néhány perces előny, vagy magabiztosság közel sem áll arányban a lehetséges következményekkel – válaszolta érdeklődésünkre a közlekedési osztály vezetője. Záró felvetésben elhangzott még, hogy a jövőben megvalósuló M8 autópálya valamennyi forgalmat elvisz a környék alsóbbrendű útjairól, de jóval nagyobb tranzitforgalmat és ezzel együtt nagyobb baleseti számot is hozhat.

Mezőfalva és Sárbogárd között a szarvaspusztai S-kanyart átépítették, így nem balesetveszélyes

Molnár István, a Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatóságának vezetője kiegészítette az eddig elhangzottakat a következőkkel:

– Az utat jobbá és biztonságosabbá tettük. Új a burkolat, a burkolati festések. Vezető oszlopokat, táblákat helyeztünk ki. Csendesítettük a veszélyes S-kanyart, rendeztük az út menti árkot, szélesítettük az utat. Megítélésünk szerint, ha mindenki a szabályokat betartva, figyelemmel közlekedne, akkor sokkal kevesebb baleset lenne, amihez egészen biztosan pozitívan járul hozzá az útfelújítás, a jobb közlekedési körülmény – válaszolta a témával kapcsolatban a közlekedési szakember.

Hamarosan járdasziget lassítja a forgalmat Mezőfalván

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere hozzátette:

– Tapasztaltuk a gyorshajtás számának megemelkedését. Kértük a fokozott sebesség-ellenőrzést. Ezenkívül a beruházás része volt Sárbogárd felé a településkapu kialakítása, ami egy sávelhúzásos járdaszigetet jelent. Továbbá a helyi újságon keresztül is kérjük a közlekedőket a szabályos vezetésre. A Balaton irányába is elég nagy a falun keresztüli forgalom, ami növelheti a balesetek valószínűségét. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a helyzet normalizálására – összegzett a településvezető.

Nagyvenyim központja is gócpont az intézmények, üzletek miatt

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere a tapasztalatait is megosztotta velünk:

– Sajnos a településkapu, ami lassítást jelentő oszlopsor esetünkben, már kezdi elveszíteni a hatását. Ráadásul Nagyvenyimre egyenes vonalban zúdul be a forgalom. Különösen az iskola előtti járda és a környező üzleti környék a gócpont, ahol állandó polgárőr-támogatással próbáljuk a helyzetet kezelni. Fix telepítésű kamera, lámpa, körforgó, vagy más szabályzó technikai eszköz növelhetné a biztonságot. Mi is tapasztaljuk, a jó út vonzza a gyors­hajtókat. Szeretnénk, ha a közeljövőben akadna forrás a további közlekedésfejlesztésre. Minden olyan megoldást, ami a közlekedés lassítását, szabályozását szolgálja, azt Nagyvenyim támogatja – nyilatkozta a község vezetője.

A cikk végén szándékosan nem készült konklúzió és statisztikai adatokat sem jelenítettünk meg. A következtetések levonását mindenkinek a saját lelkiismeretére bízzuk.

Nemrég, június 9-én is súlyos baleset történt a 6219-esnek ezen a szakaszán
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában