Óvintézkedések után kaphatják meg a huaxiangi szállítmányt

2020.04.07. 09:00

Adomány a testvértelepülésről

A községnek 60 éves kapcsolata van a Kínában, Pekinghez tartozó Huaxianggal.

Horváth Dóra

A kapcsolatnak köszönhetően már számos program, látogatás megvalósult a két település között a múltban. 2020. április 2-án derült ki, hogy ennek a hat évtizedes barátságnak a jegyében hamarosan segélyszállítmány érkezik Perkátára, amelyet Huaxiang Népi Kormánya nevében, Lu Yinbo polgármester irányítása alatt állítottak össze. A segélyszállítás szervezésében, megvalósításában nagy szerepet vállalt még Chen Zhiliu, egykori nagykövet, továbbá Zhao Wenzhi alpolgármester is, akikkel Perkáta szintén jó kapcsolatot ápol.

Kínai testvértelepülésiek pakolják az adományt Fotó: perkata.hu

– Zhao Wenzhi alpolgármester 2016 május-júniusában járt Perkátán, ő készítette elő a kastélyavatási ünnepségre érkező delegáció útját, és a kínai kiállítás berendezését. A segélyszállítmány testvértelepülési előkészítését ő végezte Huaxiangban, ő volt, aki kapcsolatban volt Pavlicsek Patrikkal, aki itthonról szervezte a kapcsolattartást, illetve a pekingi magyar nagykövetség munkatársával Dobi-Rózsa Anikóval – árulta el Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere.

A polgármester még elmondta, hogy több kormányzati szervvel folytatott előkészítő feladatokat a szállítmány szállítása kapcsán már. A testvértelepülés által küldött szállítmányban 20 000 darab arcmaszk, 4000 darab védőkesztyű, 100-100 darab kézi és normál lázmérő, 1500 darab palackozott sterilizáló, 100-100 darab védőruha és védőszemüveg található, amiket Perkáta lakói számára ingyenesen fog átadni az önkormányzat.

A nagy mennyiségű, 528 kg összsúlyú szállítmányt 2020. április 3-án repülőgéppel indítják útnak Magyarország felé, ahol először az Állami Egészségügyi Ellátó Központ raktárába kerül, majd a védekezésben meghatározott idő után a Külgazdasági és Külügyminisztérium engedélyével Perkátára szállíthatják a felajánlást.

Nagyon köszönjük Huaxiang vezetésének és polgárainak, hogy a nehéz helyzetükben ránk is gondoltak, továbbá köszönjük a huaxiangi és a magyar szerveknek, személyeknek a segítségét – zárta Somogyi Balázs polgármester a beszámolóját a felajánlás kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában