sikeres pályázat

2020.02.08. 07:00

Otthonra lelt végre Dunaújvárosban a Találj haza! csapata

Otthonra lelt végre Dunaújvárosban a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány. Már elkezdték berendezni az önkormányzattól kapott állandó helyüket, és egy sikeres pályázaton is túl vannak.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Tóth-Vajda Zsófia, az alapítvány munkatársa talált rá a Tesco „Ön választ, mi segítünk” felhívására, és sikeresen pályáztak egy Interaktív drogprevenciós kiállítás létrehozására. Olyannyira, hogy 19.188-an adták voksukat rájuk a dunaújvárosi üzletekben.

A kiállítás ötlete nem teljesen új – mondta el Czere-Ambrus Mária pszichológus, az alapítvány vezetője –, már találkozhattunk vele egy-egy alkalommal Rácalmáson és Budapesten is. Mindkét helyen óriási sikert aratott. Hogy akkor most miért pályáztak? Mert szeretnék, ha állandó helyet kaphatna. Erre most már nem csak esélyük van, de biztosak lehetnek a megvalósulásban. Egyrészt, mert számukra jelentős összeget nyertek ezen a pályázaton, másrészt már átvehették a kulcsokat, az önkormányzattól kapott állandó telephelyük kulcsát, a Derkovits utca 6-ban. Régi vágyuk teljesült ezzel, már az előző közgyűlés is támogatásáról biztosította őket, de csak mostanra jutottak el odáig, hogy sikerült kiválasztani a konkrét helyet.

Czere-Ambrus Mária, az alapítvány vezetője
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

De hogyan képzeljük el ezt a kiállítást? Semmiképpen ne úgy, mint egy hagyományos, statikus kiállítást, amit végignézünk, és kijövünk az élménnyel. Interaktív, tehát minden állomáson munkatársak (felépülő függők, szociális munkás, pszichológus) várják a látogatót, akikkel beszélgethet. Merthogy minden állomáson résztvevővé válik, különböző ingeranyagokat próbálhat ki, amik valahogyan kapcsolódnak a függőséghez vagy az érzelemszabályozáshoz. Mert hogy ez a két dolog nagyon szoros kapcsolatban van egymással. A kiállításnak arról kell szólnia, hogy milyen érzelmeket mozgat meg az emberben, ha drogos élet­utat hall, lát. Olyan ingereket próbálhat ki, amik kapcsolódnak a drogos léthez.

A látogató úgy vesz részt a kiállításon, hogy hozza a saját élettörténetét, az érzéseit, visszajelzéseit, kérdéseit. Vannak vizuális ingerek, amelyekben feladatokat kell végrehajtani „illuminált” állapotban, részeg- vagy lsd-s szemüvegben, és markánsan kiderül, mennyire befolyásolja az embert a végrehajtásban, ha például nem lát jól, nem tud rendesen tájékozódni. De van olyan állomás, ahol hanganyagokat kapnak. Olyanokat, amik a függőség lelkiállapotához kapcsolódnak. Sértegető, becsmérlő mondatokat, amik után teljesítményfelmérő feladatokat kell elvégezni, hogy kiderüljön, mennyire befolyásolja a teljesítményt, ha becsmérlik az embert. Bemutatnak egy online applikációt is, amelyben egy kérdéssorban ellenőrizheti, hogy mennyire van képben a függőséggel kapcsolatban.

Már megkezdődtek az eszközbeszerzések, és megvolt a csapattagok kiválasztása is, már csak a helyet kell a saját arcukra formálni, és beszerelni a kiállítást, és várhatóan tavasszal már érkezhetnek a látogatók. Természetesen az iskolák, a diákok kiemelt helyet kapnak majd.

Az, hogy az alapítvány otthonra talált Dunaújvárosban, megnyitja egy csomó ingyenes szolgáltatás lehetőségét is, ugyanis egy mentálhigiénés csapat fog ott dolgozni. Több pszichológus, gyermekpszichiáter és alkalmanként családterapeuta fog dolgozni ott, és felépülő függők is lesznek. A „mentál team” kifejezetten a pszichiátriai betegségek, a gyermekkrízis és a családi krízisek témakörében fog rendelni. Nagyon fontos, hogy bárki számára nyitott a lehetőség, aki pszichiátriai betegséggel küzd, és közösségi pszichiátriai ellátásra van szüksége, függőségben szenved, vagy családi krízis elszenvedője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában