A város szokásos pontjain már kaphatók a fenyőfák

2019.12.10. 07:00

Van még két hét, de már el is kezdődött

Még éppen két hét van hátra karácsony szentestéjéig, de már szombat óta a város több pontján meg lehet vásárolni az ünnepi fenyőfát. Az árak változóak, de semmiképpen nem alacsonyak.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A város határában álló sportáruház parkolójába már vagy tíz esztendeje visszajárnak Somogy megyéből, Csurgóról az árusok. Megszerették ezt a helyet, innen terítik az árut a többi árusítási helyükre is. Ők már szombat óta nyitva tartanak, lényegében ide költöznek erre a bő két hétre. Teszik ezt azért, mert az ügyesebb vevők már ilyenkor igyekeznek bebiztosítani, hogy biztosan meglegyen az ünnepre a fa, ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodni, sorban állni.

A kérdésre, hogy az addig hátra lévő időben nem fog-e lehullani a fa levele, határozott választ kapok: Biztosan nem. Ugyanis ők termelők, nem viszonteladók, így ezeket a fákat nem november közepén vágták ki, hanem a múlt hét közepén. Így akár garanciát is mernének vállalni rá.

A lucfenyő a legalacsonyabb árfekvésű fenyőfa
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Igazi trend nincs abban, hogy milyen fákat vásárolnak, lényegében a vevő pénztárcája a meghatározó. A nord­mann, vagyis a kaukázusi je­genyefenyő a legkelendőbb, talán azért, mert az a legszebb, noha egyben a legdrágább is, ugyanis háromszor lassabban nő, mint a például a luc. Egy ember magasságú darabért már bőven tízezer forint feletti árat kell fizetni. Természetesen az árat a fa mérete és fajtája is befolyásolja, más és más az ára a nordmann, az ezüst- és a lucfenyőnek. Ez utóbbi a legolcsóbb, az ezüst pedig a középkategória. Akadnak természetesen, akik a gyökeres fenyőt részesítik előnyben, de ők kevesen vannak.

El kell oszlatni a tévhitet, hogy üzleti érdekből a fenyvesek pusztítása folyik, ezeket a fákat kifejezetten erre a célra termesztik, szaporítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában