körkép

2019.12.16. 19:00

Megelőzhető lett volna a tragédia Győrben

Megmagyarázhatatlan családi tragédia történt vasárnap délután Győrben: egy férfi megölte két kiskorú gyermekét, majd magával is végzett.

Tersztyánszky Krisztina

A rendőrségi közlemény szerint a rendőrök december 15-én 14 óra 50 perckor két gyermek és apjuk holttestét találták meg egy győri ingatlan két helyiségében. A rendőrség ügyeletét egy nő arról értesítette, hogy három gyermeke közül, akik jelenleg volt házastársánál vannak, csak az egyikükkel tud beszélni. A rendőrök a katasztrófavédők segítségével bejutottak a bezárt lakásba, ahol egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú holttestét találták meg. A helyiségben tartózkodott még a harmadik testvér, egy 6 éves kislány is. A nyomozók megállapították, hogy a két gyermek halálát idegenkezűség okozta, majd az épület egy másik helyiségében megtalálták a nő volt házastársának, egy 35 éves férfinak a holttestét is, aki önkezével véget vetett életének. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés miatt vizsgálja a tragédia körülményeit. Amint azt az ügyészség is megerősítette, a gyermekgyilkosságot az a H. G. követte el, aki 2016-ban kalapáccsal támadt alvó feleségére Szombathelyen. A férfi nemrégiben szabadult, a gyermekek láthatáson voltak győri otthonában.

A Szombathelyi Törvényszék hétfői közleményéből kiderült, hogy a férfit pártfogói vélemény és rendőri jelentés birtokában bocsátották feltételes szabadságra. A vádlott Győrbe költözött, ott munkát is kapott. A felesége és a gyermekei is rendszeresen látogatták a börtönben, kapott tőlük csomagot is. A szülői felügyeleti jog ügyében az anya kiállt a férje mellett.

-A járásbírósági döntés alapjául szolgáló igazságügyi pszichológus szakértői vélemény szerint nem merültek fel olyan pszichológiai szempontok, amelyek az apa szülői felügyeleti jogának megszüntetését indokolnák. A szakvélemény szerint az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez. Személyiségében olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja – írta a törvényszék közleményében. Ezt követően a szülők együtt szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát.

Feltettük a kérdéseinket a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságának is, akiktől azt a választ kaptuk, hogy a fogvatartottakkal kapcsolatba hozható információt nem adhatnak ki.

A két idősebb gyermek a szombathelyi Váci iskola növendéke volt, ahol Németh Gábor igazgató elmondása szerint két pszichológus foglalkozott a diáktársakkal. Kiscsoportos és egyéni beszélgetéseket folytattak a gyerekekkel, hogy feltárják, kinek milyen segítségre van szüksége ahhoz, hogy a történteket minél jobban tudja kezelni.

Az előző tragédia alapján be tudtuk azonosítani azt a tömbházat, ahol a bántalmazás után felgyógyult édesanya lakott gyermekeivel. Egy a házban lakó hölgy elmondta, hogy többször látták H.G.-t italosan hazatérni, de agressziót nem tapasztaltak nála. Egy másik szomszéd annyit tudott a családról, hogy talán három éve laknak a házban. A gyerekek nagyon aranyosak voltak, a kisfiúnak mindene volt a fekete kiskutyája. Hozzátette azt is, hogy a 70-es években épült társasházból lassan kihalnak az eredeti lakók, nagyon sok az albérlő, gyorsan változnak a lakók, az emberek alig ismerik egymást.

A vasárnapi tragédia kapcsán nagyon sokakban merül fel a kérdés: hogyan lehetett feltételesen szabadlábra bocsátani egy olyan férfit, aki brutális kegyetlenséggel próbálta megölni feleségét és kiskorú gyermekeit is veszélyeztette? Egy lapértesülés szerint egy neve elhallgatását kérő informátor azt állítja, hogy a szombathelyi börtön határozott tiltakozása ellenére döntött úgy a bv-bíró, hogy H. Gábor szabadon bocsátható. Nagyon rossz döntés volt ez, óriási hiba. Hiszen szeptemberi szabadulása óta először most kapta meg egy hétvégére láthatásra a gyerekeit. Ha ez a pszichésen zavart férfi rács mögött marad, a két kisgyermek ma is él – fogalmaz az informátor.

Egy további, szintén névtelenséget kérő személytől pedig azt tudtuk meg, hogy a későbbi gyilkossal börtönbüntetésének teljes ideje alatt pszichológus foglalkozott.

Az ügyben megszólalt dr. Lazáry Györgyné igazságügyi szakpszichológus, aki huzamosabb ideje foglalkozik súlyosan traumatizált gyermekek vizsgálatával.

- Nem gondolom, hogy egy halálosan megfenyegetett anyára kellene bízni, hogy döntsön az apa kapcsolattartási jogával kapcsolatban. A bíróságnak, vagy a gyámhatóságnak ilyen esetben ezt a jogot is meg kellett volna szüntetnie. A hatóságnak, a társadalomnak ilyen esetben mindenek felett a védtelen, érdekérvényesítésre képtelen gyermek érdekét kell szolgálnia! De még a józan ész is azt diktálja, hogy a gyermeknek semmi haszna nincs abból, ha havonta találkozik az anyját súlyosan bántalmazó apával, s ezáltal újra és újra felidéződik benne a tragédia emléke- hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában