Borkóstoló és történelmi betekintés

2019.10.03. 12:00

Patrióta este folytatása

Török Tímea

Rácalmáson szeptember 27-én este a Jankovich-kúriában különleges könyvbemutatón vehettek részt a rácalmási patrióták. A lebilincselő pódiumbeszélgetés moderátora Pálinkás István, a Fidesz rácalmási szervezetének elnöke és polgármesterjelöltje volt, a vendégei dr. Molnár Krisztián a Fejér megyei közgyűlés elnöke, dr. Borvendég Zsuzsanna író és kutató, valamint dr. Horváth Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet igazgatója.

A nagy sikerű patrióta est folytatásaként Tiffán Zsolt tartott kóstolóval egybekötött borbemutatót. Hazánk legdélibb borvidékéről, Villányból a Tiffán családi pincészet zászlóvivő nedűit mutatta be az országgyűlési képviselői munkásságot is maga mögött tudó borász.

Fotók: Török Tímea

A zamatos borcsodák kóstolása közben a résztvevők betekintést nyerhettek a magyar borok történetébe. Így megtudhattuk, hogy Villányban már a 2-3. század óta van bor- és szőlőgazdálkodás, hogy a törökök elől menekülő rácok nyomán érkezett a kadarka hazánkba, hogy a siklósi török pasa is rendelt villányi bort.A történelmi betekintésből az is kiderült, hogy az 1800-as évek tragédiája után a magyar szőlők újratelepítésére volt szükség, de ezután intenzív fejlődésnek indult a magyar bor. A páratlan karrier eredményeként a világháborúkat megelőző időszakban Magyarországnak 240 000 hektár szőlője volt. A háborúkat követő nagyüzemi termelés ismét visszavetette a magyar borászat sorsát, amely majd a kárpótlást követően ismét újraéledt poraiból és fejlődött ismét siker­ágazattá. A poharakban ekkor már szépen csillogott a rozé, így a résztvevők minden érzékszervére ható fenséges borkóstolás élményében lehetett része minden szerencsés jelenlévőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában