elveszett állatok világnapja

2019.08.19. 11:30

Telt ház van a menhelyeken: gazdijukra várnak a kutyusok

Évente nagyjából 3000 kutya szökik meg országosan a tűzijátékok idején, és ezeknek a riadt állatoknak a 10 százaléka sosem kerül haza.

Tóth Alexandra

Ez a szám, akármilyen nagy is, csupán töredéke annak, amennyi kutya az utcára kerül, többnyire emberi gondatlanságból. Augusztus 16 a hontalan állatok napja. Városunkban ugyan nincs a szó szoros értelmében vett menhely, de többen foglalkoznak a bajbajutott állatok megmenésével. A Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület önkéntesei folyamatosan fogadnak és adnak örökbe gazdátlan kutyákat. A helyzet viszont annyira rossz, hogy jelenleg telt házzal működnek. Ideiglenes befogadóik és önkénteseik száma fix, kutyából viszont egyre több van, így amíg nem fogadnak be tőlük kutyát, vagy nem ajánlkoznak újabb önkéntesek, addig a nonprofit szervezet lehetőségei korlátozottak.

Az állatmenhelyek fenntartása hihetetlenül sokba kerül
Fotók: amatőr/archív

Dunaújváros Megyei Jogú Város Gyepmesteri Telepén is akadnak négylábúak, ezek is szerető, végleges otthonra várnak. Az önkormányzat honlapján, a közügyek menüpont alatt találjuk a gyepmesteri telep elérhetőségeit, és alatta a telepen lévő kutyák nevét, nemét, méretét, életkorát és színét. Ezek az ebek többnyire lakossági bejelentés után befogással kerültek a gyepire, és bár manapság az emberek többségének nem a gyepmesteri telep az első opció, ami eszébe jut örökbefogadáskor, szerencsére ide is egyre többen fordulnak egy négylábú barát reményében.

Diegó – ő már azóta megtalálta az álomgazdit

Igaz, hogy nem Dunaújvárosban van Ágica Állatmenedéke, de szoros kapcsolatban áll városunkkal a solti menhely. Zakariás Ágnes ugyanis nem válogat, ha innen kap bejelentést egy bajba jutott állatról, akkor itt segít, ha Solton, akkor Solton. Jelenleg nagyjából hetven állat gondját viseli társával, Máthé Krisztinával, munkájukhoz pedig az élelem, a tiszta kennel és a napi mozgás biztosítása mellett az orvosi költségek fedezése is hozzátartozik, a náluk lévő kutyák zöme ugyanis valamilyen egészségügyi kezelésre szorul, vagy sérülten érkezett. Szívesen fogadnak bármilyen tárgyi vagy anyagi adományt, amire szüksége lehet a kutyáiknak, de jelenleg egy téliesített lakókocsira lenne nagy szükségük, hiszen a súlyos mínuszokban is rengeteg időt töltenek el a telepen. A villany kiépítése bár lassan halad, de folyamatban van, viszont a kútjuk vízellátása kevés a teljes telep vízigényének kielégítésére, ezt még továbbra is bővíteni szeretnék.

Az örökbefogadó napon négy kutyus talált gazdára

Ágicáék legutóbbi örökbefogadó napja szombaton volt, amikor is négy kutyusuk talált szerető otthonra, közülük ketten pedig Dunaújvárosba költöztek az álomgazdihoz.

Akár önkéntesek csapata, akár gyepmesteri telep, akár menhely, a statisztika nagyon hasonló: mindenhol van kölyök, idős, fajtatiszta, keverék, kicsi és nagy kutya, és többnyire ugyan azon okból váltak hontalanná: az emberi könnyelműség miatt. Az állatok ivartalaníttatása az egészségügyi előnyök mellett azért is ajánlott, mert ezzel elkerüljük a párosodni vágyó ebek elkóborlását, és az olyan kölykök születését, amelyekről nem tud a gazda gondoskodni. Valamennyi állatbarát szervezet e mellett arra kér mindenkit, jól gondolja át, hogy megvannak-e a körülményeik arra, hogy felelősen, az állat élete végéig mindent meg tudjon neki adni, mielőtt örökbe fogad vagy vásárol egy kutyát. Valamint, főleg az ünnepek idején, fordítsunk fokozott figyelmet az állatainkra! Legyen egy olyan tűzijátékos este, amikor minden kutyus békében szundikálhat az otthonában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában