elindult a találgatás

2019.08.22. 13:00

Esők után nem ritka a felhabzás

Augusztus 17-én, múlt héten vasárnap került fel a közösségi oldalra az az amatőr videófelvétel, amely azt mutatja: habzó, sűrű szenny lebeg a Duna vízén Dunaújváros közelében.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

Az amatőr felvétel készítője szerint nemcsak a látvány, hanem a szag is nagyon kellemetlen volt a helyszínen.

Az eset kapcsán azonnal elindult a találgatás a közösségi felületeken. Többen arra gyanakodtak – mivel a videót a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. telephelye közelében rögzítették –, hogy talán az ott dolgozók követtek el valamilyen hibát a szennyvíz tisztításának technológiája során, és ezáltal az tisztítatlanul áramlott bele a Dunába.

Hamarosan még ennyit sem tapasztalnak a sodorvonali felújítások miatt

A téma felvetésére szinte azonnal reagált közösségi oldalán Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere is. Akkor azt írta, hogy pánikra semmi ok és a jelenség oka az utóbbi idők esős időszaka lehet. Ilyenkor nem ritka ez a fajta felhabzás, de hamarosan még ennyit sem tapasztalhatnak az arra járók, a sodorvonali bevezető mentén várható felújításnak köszönhetően. Később szintén a közösségi oldalán azt írta, hogy utána fog járni az ügynek, a vízszolgáltatótól pedig írásban kér jelentést a szennyvíztisztításról, annak hatékonyságáról és működéséről, valamint hatósági ellenőrzést kezdeményez a szenny­víztisztító működésének megfelelőségéről.

Tegnap – az eset után három nappal – lent jártunk az érintett Duna-szakasznál, ám ott már sem kellemetlen szaghatás, sem visszataszító látvány nem fogadott bennünket.

Felújítás közel 300 millióból

Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata folyamatosan és nagy gondot fordít a szennyvíztisztító műszaki állapotára. Például: lapunk a 2018. áprilisi közgyűlési tudósításában írta meg, hogy „az önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki a városi szenny­víztisztító telep felújítására, amelynek költsége 300 millió forint”. A cikk folytatásában a következő áll: „A korábbi felújítás I. üteme a jelenleg üzemen kívül lévő medence és mindhárom medence üzemeltetéséhez egy­aránt szükséges egyéb berendezések felújítására irányult. Az aktuális II. ütem pedig a másik két medence teljes körű felújítását célozza. Fontos kiemelni, hogy a pályázati forrásbevonással a jövőben megvalósuló, Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros települést érintő csatornázási beruházás elkészülte után is biztonságosan el kell majd látnia feladatait a szennyvíztisztító telepnek.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában