Irtani kell a parlagfüvet!

2019.06.28. 08:30

Megkezdődött a fertőzött területek felderítése

A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala tájékoztatja a tisztelt termőföld-tulajdonosokat és földhasználókat, hogy megkezdte a települések külterületén a parlagfűvel fertőzött területek felderítését.

duol.hu

Orosháza, 2011. augusztus 25. Közmunkások parlagfüvet irtanak motoros fûkaszával Orosháza külterületén. A parlagfû magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hat fokozatú skálán negyedik szintû riasztás van érvényben. MTI Fotó: Rosta Tibor

Felhívjuk a figyelmet, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben az ingatlan­ügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatala elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.

A nem művelt területek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani Fotó: archív

A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző, ezért a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése a legjobb módja a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyomirtott kapás növénykultúrák (pl.: napraforgó, kukorica), valamint a táblaszélek, mezsgyék a parlagfű fertőzöttségnek szintén kitett területek, ezért ezek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában