kerek évforduló

2019.06.12. 09:00

Kilencven egész esztendő múltán

A városi önkormányzat hagyományainak megfelelően Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona Duna sori épületében Ináncsi Józsefné Margit nénit kilencvenedik születésnapja alkalmából. Egyben (ugyancsak a helyi hagyományoknak megfelelően) átadta az ünnepeltnek Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő plakettjét.

Pekarek János

Margit néni, akin a kor éppen csak a járóbot szükségességében mutatkozik, ahhoz a (sajnos, egyre fogyó...) nemzedékhez tartozik, amelytől apáink, anyáink tanulták a munkát. Azt, hogy a munka az első! S az utolsó is... Ez a nemzedék az, amelynek tagjai még nyolcvanévesen is csákányoznak, szőlőt kapálnak, befőznek, akik még tudják, mi az a nagymosás mosófazékban, tekenőben, s egyetlen pillantással képesek felmérni, melyik vőből, menyből lesz jó, munkás ember, s melyik reménytelen eset... Hát persze, hogy tudják: hiszen láttak már eleget életükben!

Ináncsi Józsefné egyik unokájával, Vitai Andreával
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Margit néni a Heves megyei Dormándon született és nőtt fel. Ott, ahol szülei földműveléssel foglalkoztak (ha kell még magyarázat a fogós munkára, akkor itt van), és ahol öt gyereküket nevelték. Ahogyan akkoriban szokás volt, Margit nem sokat lógott a szülei nyakán, hanem már fiatalon férjhez ment, s követte vas­utas férjét az épülő iparvárosba az 1950-es évek elején.

Ahol aztán maga is a vasútnál helyezkedett el, akkori szakzsargonban szólva: „lámpagyújtogatóként”, azaz jelzőlámpa-kezelőként. Az sem nevezhető éppenséggel könnyű munkának, nagy felelősséggel járt, külön koncentrációt igényel. Emellett művelték a kertjüket is, később egész erejüket igénybe vette a pár száz négyszögöl ápolása. De ott aztán helyén is volt minden, akárha odahaza, Dormándon lett volna: értő ember abban kivetnivalót aligha találhatott...

S emellett felneveltek két gyereket. Margit néni ma négy unokának örülhet, s még jobban a négy dédunokának! Jól is van ez így. Csak közben kicsit elment az idő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában