A gazda felelőssége

2019.03.25. 09:00

A kutyatámadásokban sosem az állat a vétkes fél

A napokban zárta le a rendőrség egy kutyatámadás ügyét. Az eset kapcsán több kérdés is felmerülhet.

Tóth Alexandra

Egy cecei nőt két, nagytestű kutya harapott meg még 2018. január 3-án. A hölgy biciklivel közlekedett, amikor két, nagytestű kutya ugatva rohant felé. Az állatok nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoztak a kerékpárosnak, aki hangos kiabálásával elijesztette a kutyákat. A rendőrök azonosították, megtalálták, és gyanúsítottként hallgatták ki az állatok 55 éves tulajdonosát. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Sárbogárdi Rendőrkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratot a napokban átadták az illetékes ügyészség részére.

A nagytestű és nagy mozgásigényű fajtáknak különösen sok odafigyelésre és fizikai aktivitásra van szükségünk
Fotó: Police.hu

Dunaújváros MJV ebtartás szabályairól szóló tájékoztatója alapján a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. § (1) a) pontja szerint, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, továbbá az is, aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát. Szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot. A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege 150 ezer forint. Attól függően, hogy a kutya milyen mértékű kárt okozott a sértettben, valamint a támadás körülményeinek figyelembe vételével az eset megítélése természetesen változhat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunknak elmondta, a rendőrségnek vizsgálnia kell valamennyi felmerülő körülményt, és azt követően tudja csak a hatáskörébe tartozó cselekményt a hatályos jogszabályok alapján szankcionálni, azaz szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményezni.

A felelős kutyatartás szabályainak betartása minden gazda kötelessége, amellyel nem veszélyeztetheti sem környezetét, sem magát az állatot. Ennek betartását szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

Egy kutya sem születik agresszívnek

A kutya akkor válhat agresszívvá, ha nem megfelelően szocializálódott – mondta lapunknak Király Eszter, az Újvárosi Mancsok Kutyaiskola és Terápiás Központ trénere. Már kölyökkorban meg kell ismertetni a kutyát a világgal: emberekkel, más kutyákkal, a legkülönbözőbb ingerekkel. Fontos, hogy konkrét, következetes szabályokat állítsunk eléjük, és kielégítsük mozgásigényüket. Ha ezek az alapvető körülmények adottak, a kutya nem jelenthet veszélyt senkire. Az agresszivitást minden esetben a fentiek hiánya okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában