alkalom szüli a tolvajt

2019.02.26. 07:00

Könnyen áldozattá válhat, ha felelőtlenül bulizik

Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség a péntek-szombat esték bulimámorában, és máris kevesebbek leszünk néhány ezer forinttal.

Tóth Alexandra

Kétségbeesetten kereste fel lapunkat egy fiatal lány a múlt héten. Nagyobb összegű készpénzt emeltek el a táskájából egy helyi szórakozóhelyen, ráadásul több személy összehangolt munkájának köszönhetően. A „zsebelést” csak akkor vette észre, amikor pénztárcájába nyúlt. Mindezt úgy, hogy Zsófia még alkoholt sem fogyasztott, egyetlen bűne az volt, hogy ismerősére bízta táskáját, amíg ő a mosdót használta, az ismerős pedig nem vigyázott kellőképpen a rá bízott értékre.

Amíg elmerülünk egy telefonbeszélgetésben, akár fényes nappal is ellophatják a táskánkat
Fotó: Shutterstock

Zsófia esete sajnos nem egyedi. Aki egy kicsit is könnyelműen bánik az értékeivel, főleg az éjszakai életbe vetve magát, az könnyen válhat bűncselekmény elszenvedőjévé. A police.hu „Vagyon elleni bűncselekmények megelőzése” című közleményében a szakemberek azt mondják, bizonyos esetekben az óvatlanságával, figyelmetlenségével maga a sértett is hozzájárult későbbi áldozattá válásához. Különösen igaz ez az alkalmi és zseblopások (telefon, készpénz, iratok, bankkártya) esetében.

Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetése szempontjából kiemelten veszélyes helynek számítanak a forgalmasabb közterületek, tömegközlekedési eszközök, üzlet- illetve bevásárlóközpontok, piacok, nagy rendezvények és mint ahogy Zsófia esetében is, a szórakozóhelyek. Pontosan ilyenkor jellemző, hogy a tolvajok a kínálkozó lehetőséget használják ki, legyen az nyitva hagyott gépjármű, lépcsőházban hagyott babakocsi, szórakozóhelyen, bevásárlás közben őrizetlenül hagyott táska, padra vagy a földre letett csomag, vagy bármilyen értéktárgy, amelyre nem figyelünk eléggé.

Szórakozóhelyen, különösen ha alkoholt is fogyaszt, táskáját mindig tartsa magánál zárt állapotban, vagy hagyja őrzött ruhatárban. Ne induljon el ilyen helyre nagy összegű készpénzzel, és ügyeljen arra is, hogy pénzét, bankkártyáját és személyes iratait ne együtt tárolja a probléma megelőzése érdekében.

A megelőzésre helyezik a hangsúlyt

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak tartott tájékoztatást a rendőrség bűnmegelőzési munkatársa február 21-én. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője az internethasználat során felmerülő veszélyekre hívta fel a diákok figyelmét. A fiatalok az életkorukhoz és a mindennapi internet-használathoz kapcsolódó veszélyhelyzetekről hallgattak meg előadást, amelyet prevenciós filmvetítés tett még érdekesebbé. Kiss Dénes rendőr őrnagy felhívta a diákok figyelmét a közösségi oldalak veszélyeire, a tudatos internethasználat kapcsán pedig szólt a posztolás kockázatairól, az internetes zaklatásról és az online függőség megelőzéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában