Kanada és Norvégia a csúcsra ért

2019.02.12. 17:30

Kiváló világbajnoki hokis hétvége volt ismét a jégcsarnokban

Ez jó mulatság, férfimunka volt! Mondhatnánk, ha nem kilenc-tíz éves gyerekek töltötték volna meg a hét végén a Dunaújvárosi Jégcsarnokot. Szombaton és vasárnap nem kevesebb mint háromszáztizenöt pici hokis mutatta be tudását a IV. Gyerek Világbajnokságon.

Agárdy Csaba

Hiába nevében világbajnokság, ezen az eseményen legkevésbé az eredmény volt fontos, a lényeg az önfeledt játékról szólt.

Az U9-es csapat (Norvégia) remek győzelmet aratott a világbajnokságon – jövőre ismét visszatérnek Fotók: Hankusz Kálmán

A torna kitalálója, főszervezője, Vladimír Babic, a Dunaújvárosi Acélbikák utánpótlásedzője a „világbajnokság” lényegét köszöntőjében nagyon jól foglalta össze.

„Sok éves tapasztalatommal a hátam mögött azt mondhatom a szülőknek, élvezzenek minden pillanatot a jégpálya mellett is a gyerekekkel, mert ezek a legszebb jégkorongos évek. Egy dolgot szeretnék hangsúlyozni: ezen a hét végén mindenki nyertes és mindenki győztes. Sokszor azok a hősök, akik az egész napot végig küzdik, ezt soha sem szabad elfelejteni.”

A kapuk állandóan veszélyben forogtak

És tényleg egész napos küzdésről volt szó. Szombaton reggel fél kilenctől délután ötig, majd vasárnap nyolc órától este hétig érték egymást a mérkőzések.

A torna lényege: a magyar klubokból, ezúttal negyvennégyből, elméletben összeállítanak tizenhat top divíziós válogatott csapatot. Az edzők erősorrendet állítanak fel a játékosok között, és így alakítják ki a különböző „nemzetek” együtteseit. Egy-egy alakulatban a legerősebb és a leggyengébb magyar csapatok játékosai is bizonyítási lehetőséget kaptak. A Dunaújvárosi Acélbikákat huszonegy játékos és három edző képviselte a tornán.

Helyzetben – remek meccseket láthatott a szurkolósereg

Az U9-seknél Kanada, az U10-seknél Norvégia nyert.

A jégkorong mellett rengeteg kísérőprogram volt, nagy sikert aratott a dobosokból álló együttes, amely körbejárta a jégcsarnokot. De felszerelést lehetett vásárolni, mézkiállítás és -vásár volt, korcsolyát lehetett éleztetni, hogy csak néhány dolgot említsünk meg.

Ütközőpont – a tornát kemény csaták jellemezték

Vladimír Babic így foglalta össze a hét vége tapasztalatait: – Nem volt semmi negatív vissz­hang, egyre többet kell dolgoznunk, mivel egyre népszerűbb a torna. Mindent meg is teszünk majd a jövőben, hogy minél többen akarjanak Dunaújvárosban jégkorongozni ezen az eseményen. Ami még fontos, ismét bizonyítottuk, hogy Dunaújváros a magyar jégkorong egyik központja, huszonhárom játékossal, a szervezéssel, a rendezéssel vettünk részt az eseményen. Nagyon köszönöm minden kollégámnak a segítségét, mert nélkülük nem lett volna ilyen eredményes, jó hangulatú a torna. Hogy milyen népszerű és remek a kezdeményezés, azt talán az bizonyítja a legjobban, hogy a torna támogatói úgymond kinőtték Dunaújvárost, ezért az U12-es korosztály „világbajnoksága” Budapesten lesz. De az ötlet és a központ a miénk: vagyis Dunaújvárosé.

Ami egy ilyen remek tornából megmarad az utókornak: – Minden csapatról és minden játékosról készült fotó. A hangulatról sokat mond, amikor az egyik alakulatot fotózták, mondta a mester, a kicsik jöjjenek előre, ekkor spontán megszólalt a csapat: „kicsi vagyok én, majd megnövök én!” De az még aranyosabb volt, amikor a fotós mondta a piciknek, csíííz, és ugyancsak spontán, vigyorgó arccal harsányan kiáltották: „jégkorong”. Egyébként ez a „svájci” társaság volt.

Az ország egyik legnépszerűbb utánpótlástornája természetesen a jövőben is visszatér majd Dunaújvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában