Sajnos, nem ez az egyetlen terület

2019.02.07. 11:30

Ismét egy nagy, illegális szemétlerakó: ismert hely

Képeinkről elég jól beazonosítható, hol bukkantak városlakók újabb illegális szemétlerakóra a városban. Sajnos: ez sem új hely...

Pekarek János

A hulladekvadasz.hu című internetes környezetvédelmi oldalra tette fel január 31-én egy háborgó lelkű, minden valószínűség szerint helybéli olvasó egy fényképpel és egy térképpel azt a hírt, hogy a Papírgyári út, a Lokomotív út és a vasmű kerítése közötti, hatalmas területen többnyire elektromos és elektronikus, tehát veszélyes hulladékokat halmoztak fel ismeretlenek.

Talán erről a képről látszik a legjobban, hol van a legújabb lelet

Odamentünk: a szemét ott van.

Ráadásul nemcsak egy helyen, hanem a bokorsornak az úttal ellentétes oldalának több szakaszán van elszórva egy jó nagy szeméttelepre való hulladék. Van abban elektronikus hulladék is jócskán (a dolognak némi pikantériát kölcsönöz, hogy az illegális lerakótól látótávolságra működik egy elektronikus hulladékot hasznosító telep, ahol még pénzt is adnak a már használhatatlan holmikért...), de kitartó ember találhat ott szinte bármit.

Igen, ezek háztartási szemetet tartalmazó zacskók!

Kidobott bútort. Építési törmeléket. Háztartási szemetet, kicsi, négy-öt kilós fekete műanyag zacskókba rakva.

Vagyis: olyasmit, amivel nem feltétlenül kellene az adonyi szeméttelepre menni, hogy megszabaduljunk attól. El lehetne intézni kulturáltan is: mondjuk úgy, hogy a lakásfelújításon átesett ember rendel egy konténert a szemétszállító cégtől (egyetlen telefon és pár ezer forint az egész), netán egy kisebb-nagyobb közösség, egy társasház vagy egy utca lakói összefognak, és lomtalanítást kérnek: ezt sem nehezebb elintézni.

Egy dolog teljesen biztos: ezeknek a kidobott holmiknak nem itt, a mezőn lenne a helyük! Fotók: Zsedrovits Enikő

Az az ember pedig, aki egy-két zacskó konyhai hulladékkal képes kiautózni a város legszélére, hogy megszabaduljon a szemetétől, az másra is képes!

Megkérdeztük a polgármesteri hivatal városüzemeltetői és beruházási osztályának vezetőjét, Markóth Bélát, hogy ilyenkor mi a teendő?

Az osztályvezető elmondta, hogy tudnak a dologról, az internetes oldal szerkesztői is értesítették őket – de már régóta ismerik ezt a helyet. Minden évben nagyon sok szemetet szállíttatnak el onnan, de mindig újra és újra megtelik...

A most látott szemétnek is ez lesz a sorsa: mivel a szemetelők személyazonossága biztosan megállapíthatatlan, végül ismét a hivatalnak kell elvitetni onnan a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában