nagycsaládosnak lenni

2019.01.15. 11:30

„Mondjunk igent az életre”- tanácsolják a nagycsaládosok

„Mondjunk igent az életre!” – Hallhatjuk a nagycsaládosoktól, akik akár szegények, akár gazdagok, hisznek a családban, a sok gyerekben, az ország s a maguk jövőjében.

Horváth László

Nagycsaládos segítőket köszöntöttek Mezőfalván – írtuk hétfői számunkban. A rendezvényen meghívott vendégként részt vett Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője. A nagycsaládosokról beszélgettünk az elnök asszonnyal.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője is igent mondott az életre, mikor három gyerek után vállalta az ötgyerekes családot
Fotó: Horváth László

– A régi világban a nagycsalád kényszer szülte társadalmi modell volt, hiszen a szegénység miatt sok munkáskéz tudta csak biztosítani a megélhetést. Ma mit mondhatunk róluk? Szegények vagy gazdagok?

– Nagyon változó, mivel vannak tehetősebb családjaink, akiknek nagyon sokat segít a családi adókedvezmény, ezáltal igazi családhoz méltó életet tudnak élni. Sajnos vannak szegényebb családjaink is, ahol igent mondtak az életre, ami nagyon becsülendő. Igaz, segíteni kell őket, hogy ők is családhoz méltón élhessenek akár a kormányzat, akár az emberek támogatásával. Ezenkívül adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor krízishelyzetbe kerül egy közösség, vagy azért, mert valamelyik szülő elveszíti a munkáját, vagy azért mert haláleset történik, vagy éppen egy újabb gyermek születik. Ilyenkor előfordul, hogy az erősebb családoknak is segítségre van szükségük.

– A NOE vezetőségében miként csapódnak le a visszajelzések, és milyen a viszony az állam és a szervezet között?

– Jelen pillanatban jó a kapcsolatunk. Én azt gondolom, ez egy kegyelmi időszak. A NOE stratégiai partnere az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Számos javaslatunk van. Meghallgatják a véleményünket. Természetesen azt megértjük, mikor azt mondják, most ez és ez nem fér bele, várni kell, hogy a gazdaság növekedjen. Emellett szinte egyedülállónak érzem a családok szempontjából a nemzeti konzultációt, mert megkérdezték a fiatalokat, mi ösztönzi őket a gyerekvállalásra? Valamint még fontos, ha törvényt alkotnak, akkor rögtön kapjuk a visszajelzéseket tagjainktól. Hol lehet esetleg javítani és mi ezeket a visszajelzéseket továbbítjuk is. Örömünkre fogadókész rá a minisztérium. Tehát jó munkakapcsolatról számolhatunk be.

– Jó ma nagycsaládosnak lenni Magyarországon?

– Nekem öt gyermekem van, és szeretek itt élni. Szerintem jó emberek közössége a nagycsaládosoké, amit érzünk is. Olyan közegben vagyunk, ahol a gyermek, a házasság érték, és ez az életünk, ez a normalitás, valamint látjuk és megerősítjük egymást ebben. Amikor az egyesülethez kerültem, még csak három gyermekünk volt. Kis-nagycsaládos voltam. Egyszerűen vágyódva néztem más kismamákat, gömbölyödő pocakokat. Láttam, mások tudnak boldogulni öt, hat, nyolc, tíz gyermekkel is. Ez nekem is erőt adott, hogy merjünk az életre igent mondani! Nekünk most már öt gyermekünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában