Még igazolást is kell adnia az orvosnak az e-receptek mellé

2019.01.09. 19:00

Idén marad a papíralapú vény

Év végéig hagyományos receptet vagy felírási igazolást kell adniuk az orvosoknak, mondta az InfoRádiónak Hankó Zoltán.

mw

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azután nyilatkozott, hogy kiderült: az orvosok egy része nem szerzett tudomást arról, hogy módosult a receptfelírás jogszabálya, így papíralapú igazolás nélkül engedi el e-receptes páciensét. A gyógyszer kiváltásakor ez gond, mert az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész csak a betegnek adhatja ki, ismerősének, rokonának nem.

Az orvos kétféleképpen rendelhet gyógyszert a betegének, magyarázta Hankó. „Egyrészt egy papírvényre felírja a gyógyszert, amelyet csak ennek a papírvénynek a birtokában válthat ki a páciens vagy megbízottja. A másik esetben, amikor úgynevezett e-receptet ír az orvos, akkor ezt eleve már az új rendszerben rögzíti. A betegnek ad egy úgynevezett felírási igazolást is, hogy az tudja, hogy milyen gyógyszert írt föl neki.”

A beteg saját magának felírási igazolással, de anélkül is kiválthatja a gyógyszert, ehhez azonban igazolnia kell a személyazonosságát hagyományos személyi igazolvánnyal és a tb-kártyával vagy e-személyivel. A hozzátartozó azonban csak akkor válthatja ki a gyógyszert, ha felmutatja az orvos által írt igazolást.

A kamara elnöke elmondta: erre az eljárásra azért van szükség, hogy garantálni lehessen, a felírt gyógyszer valóban eljut a beteghez. Másrészt ezek a gyógyszerek többségében tb-támogatottak, és a patikáknak később el kell számolniuk a támogatással a tb felé. A gyógyszertárban tehát vagy papírvényt vagy felírási igazolást fognak kérni, illetve a személyazonosság igazolását, hangsúlyozta Hankó Zoltán. Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát. A 2019 januárjával életbe lépett módosítást a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte. A testület elnöke szerint erre azért volt szükség, mert az e-vények bevezetése óta eltelt egy év után is a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-receptfelírási lehetőséget.

Címkék#eRecept

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában