„Tudja, soha nem gondoltam én bele abba, hogy hány emberen segítettünk...”

2018.12.06. 14:00

Terike néni egész életével példát mutatott

„Meghűlt bennem a vér!” – jut eszünkbe a népi mondás akkor, amikor elborzadunk, vagy épp csak meglepődünk valamin vagy valamitől. Különös módon, de a vér szerepel Kosztolányi Dezső tíz legszebb magyar listázott szavai közt is. Ez még egyáltalán nem jutott eszembe, amikor megkerestem Maza Jánosnét, Terike nénit, aki idén nyáron töltötte be 90. életévét.

Pálinkás István

Ehhez a történethez tartozik az a vallomás is, hogy utoljára a Magyar Honvédségben adtam vért, aztán nem. Idén viszont – éppen a különleges vércsoportomnak köszönhetően – újra rávettem magam, mert olvastam egy ismerősömről, hogy szüksége van rá egy nagy műtétnél. Tehát célzottan, neki címezve vették le tőlem a vért a Szent Pantaleon Kórházban lévő állomáson, majd kaptam az SMS-t a Vöröskereszttől, hogy célba ért a zacskó. (Más kérdés, hogy akinek küldtem, meg is köszönte!)

A minap viszont azt hallottam, hogy két hölgy szintén szeretne célzottan vért adni, mert munkatársuk rokona szorul rá, ám a sürgősség miatt a Dunaferrbe kellett bemenniük. Ahová belépőt kaptak. Na, és miután végeztek, jön Terike néni ismét, mert a sikeren is felbuzdulva, megköszöntötték őt, mondván: „Még szép, hogy továbbra is adunk vért!”. Így aztán Brunecz Ágnes és Nagyné Sümegi Viktória örömmel lepték meg egy Mikulás-virággal, a közelgő ünnepre való tekintettel is.

Hogy ki Terike néni valójában? És mit jelent az ő 90 éve? Azt, hogy szülésznőként végezve, majd Sztálinvárosba kerülve 1953 szeptemberétől a véradóállomáson, később a központi kórházban (a kupolás épületben) dolgozott nyugdíjáig. Sorolom: mosolyt, kedvességet, emberi hangot, valami elementáris emberszeretetű kisugárzást adva. És tettvágyat, mert még mindig tesz-vesz, tervez:

– Igaz, hogy egy éve még ebédért is eljártam, de most már csak a fiam visz kocsival, még a városba is. Tudja, soha nem gondoltam én abba bele, hogy hány emberen segítettünk már a véradással. Magunknak lévő emberek voltunk a férjemmel mindig, a nyilvánosságot is kerültük…

Terike néni mutatja az elszorítógumit, amit megőrzött
Fotók: Pálinkás István

– Azért mégis van két gyermeke, akikből az egyik fogtechnikus lett!

– Mindkettő nagyon rendes gyerek, és már négy unokám is van, akiket imádok! Egyiknél két lánygyermek, másiknál egy fiú, egy lány, és már ükunokám is van! Tudja, 1983-ban mentem nyugdíjba, s én végig a véradóban dolgoztam. Igen, harminc évet! Legelőször csak egy osztály, egy állomás volt az egész véradás a városban. Először a sebészet helyén voltunk, mert ott voltak a műtők. Aztán a műtő helyére mentünk, mert az átment a megépült kórházba. Elsőként én kezdtem és egy nyolcórás takarítónő az egészet. Először csak helyben adtak vért, a helyszínekre való kiszállás 1957-ben kezdődött. Akkor Budapestről jött egy másik nő, mert a férjét a vasműbe helyezték mérnöknek. Ő kezdte el a kiszállást, én meg a szülésem után folytattam: vasmű, varroda, sütöde, fonoda, fehérneműgyár… A környező települések közül nem jártunk sok helyre, Ercsibe, Rácalmásra.

– Mire kellett legjobban, a kezdetekben a vér?

– Balesetekhez, műtétekhez. Amikor jött a forradalom, akkor a pincében voltunk, s mert belőttek valahová, egy beteget a pincében operáltak, a rendelő alatt. 35 éve vagyok nyugdíjban, aki utánam jött, most ment nyugdíjba. Nézze, ahhoz képest, ahogyan kezdtük, s amilyen nehéz volt akkor a szervezés, ma már teljesen másként megy szinte minden. Grábics Gyuláné volt az első vöröskeresztes, a testvére óvodában dolgozott. Ez úgy zajlott a kezdetekben, hogy minden véradónak megvolt a címe, nekünk meg volt sofőrünk az állomáson, s amikor sürgősen kellett a vér, akkor éjjel a sofőr behozta, s levettük tőle. Keserű doktor sokáig volt főnököm, majd Szombathelyre került a szülészetre. Én például sose kaptam vért – mondja nevetve, s megjegyzi: – Kiváló dolgozó viszont lettem!

– Ön és egy takarítónő kezdték?!

– Később jött Istvándi Kati, majd utána egy laborosunk is lett, Józsi, akinek a felesége orvos volt, én meg nővér. Majd heten lettünk, s végül tizenöten. Őszintén mondom, most mi van, s hogy zajlik, nem tudom.

Aztán arról beszélünk, hogy a kezdetekkor a véradó szereléket össze kellett rakni nagyon pontosan, majd szétszedni, hiszen amivel levették, s amivel adták a vért, két külön szituáció. Aztán mosolyogva előkerül egy zacskó is, belőle pedig egy kart elkötő gumi elszorítótömlő, amit mutat, hogy lám-lám, ezt azért emlékbe eltette.

Terike néni Nagyné Sümegi Viktóriával (b) és Brunecz Ágival

Amíg Brunecz Ágival és Nagyné Sümegi Viktóriával kilépünk a köszöntést követően a kapun, elhangzik egy mondat, mindegy is melyikük mondta, amit jó lenne, ha egyre többször kimondanánk, s nem csak a közvetlen szeretteinknek: „Azért, tudjátok, le a kalappal ám előtte, s igaz, hogy most adtunk vért, de hatalmas dolog, hogy megismertük, mert igazi példa!”.

Terike néni már nem ad vért

Félreértésből fakadóan a cikk címe nem fedi a valóságot, ugyanis Terike néni ma már, 90 esztendősen nem ad vért. Régen viszont rendszeresen nyújtotta segítségre a karját, és utoljára a Magyar Honvédségben adott vért, célzottan az egyik ismerősének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában