A diákok, tanítók már korábban birtokba vették az épületet

2018.12.20. 14:00

Modernizálták az iskolát

Ünnepélyesen is átadták a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola felújított Püspök utcai épületét, ahol a külvégi városrész négy alsó tagozatos osztálya tanul. A diákok és a tanítók már korábban birtokba vették a modernizált épületet, a megszépült osztálytermeket, szaktantermeket, mosdókat, ebédlőt.

L. Mészáros Irma

Az ünnepségen Lókiné Zsóri Gabriella tagintézményvezető-helyettes köszöntötte a kisdiákokat, a szülőket, meghívott vendégeket. Jelen volt a fenntartó, működtető Szekszárdi Tankerületi Központ igazgatója, Gerzsei Péter, Mónusné Gazsi Krisztina, a Tankerületi Központ paksi irodavezetője, a város vezetői és a képviselő-testület tagjai, valamint mindazok, akik részt vettek a projekt megvalósításában.

A gyerekek hangulatos műsorában fellépett a kicsinyek kórusa Telekiné Rábai Melinda vezetésével, Tóthné Mészáros Tímea tanítónő harmadikosai tréfás tanórajelenete megnevettette a felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Appelshofferné Rabóczki Anikó táncosai kedves koreográfiája is színesítette a műsort. Végül mind a kilencven kisdiák együtt zengte a Gyújts egy gyertyát a Földért című dalt.

Horváth Zsolt polgármester elsőként a gyerekekhez szólt, majd megköszönte a szülők türelmét, hogy a szeptemberi tanévkezdéstől novemberig vállalták az ideiglenes megoldást. Keresztesné Katona Mária tagintézmény-vezető szerencsésnek tartja magukat, hiszen immár harmadjára adatott meg ez a „szebbé tett pillanat”. 2011-ben új főépületet avattak a Kossuth utcán, 2016-ban a mellette lévő volt rendőrségi épület átalakítását ünnepelhették, most a Püspök utcai iskolaépület újjászületésének örülnek. A jövőbe vetett hitet köszönte meg a fenntartónak és a város vezetőinek.

Horváth Zsolt, dr. Süveges Árpádné és Gerzsei Péter vágta át a szalagot
Fotó: a szerző felvétele

Gerzsei Péter kiemelte: példaértékű az együttműködés a polgármesterrel és a testülettel azóta is, hogy 2017 januárja óta nem az önkormányzat, hanem a tankerületi központ az iskola működtetője. Ez az iskola Dunaföldváré – mondta. A szalagot a polgármesterrel és a felújítás ügyét végig a szívén viselő dr. Süveges Árpádné alpolgármesterrel együtt vágta át.

A teljes iskolafelújítás tehát részben az önkormányzat, részben a Klebelsberg Központ megbízásából és finanszírozásával valósult meg. Az energetikai pályázat kivitelezője, ifj. Viczai János több szálon és érzelmileg is kötődik ehhez az épülethez, hiszen maga is ide járt, a tornaterem építésekor nyári gyakorlatát töltve a téglát hordta, s most az újjászületéshez is hozzájárult. Az alma mater a szíve csücske – mondta. Az udvart is újjá varázsolták, hiszen az AztaKeservitből kinőtt Pinkászok csoport ugróiskolákat festett az udvar szürke betonjára. A munkákat végző mesterek – Márton József, Szeleczki Attila, Szili László, Kerekes Judit (Dunaföldvár), Csőkör Rudolf (Nagydorog), Ulbert Sándor (Paks) – mindannyian fontosnak tartották, hogy 21. századi iskolaépület fogadja a gyerekeket. Azt is érezték, hogy aki iskolát épít, jövőt épít.

Jutott a kisebb felújításokra is

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ belső pályázatából, a fenntartó Szekszárdi Tankerület tízmillió forintjából a Püspök utcai iskolaépület belső és külső festésre, a parketta kijavítására, csiszolására, valamint az esővízcsatorna cseréjére és egyéb felújításokra is jutott pénz.

Pályázati támogatásként több mint nyolcvanmilló forintot kaptak

A város képviselő-testülete nyert az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése elnevezésű, illetve a TOP-os pályázaton. A több mint nyolcvanmillió forintból a födém- és külső hőszigetelést, a nyílászáró-, kazán- és radiátorcserét végeztették el, s ­napelemekkel látták el az 1840 óta iskolaként működő földszintes épületet. (Az egy­kori Homokkülvárosi Iskola kántortanítója volt többek között Sárdy János és Berze-Nagy Ilona.)

Az avató ünnepségen jelenlévő szülők kétharmada is itt végzett, de a kivitelező Földvár Terv Kft. vezetője is.

Ezek is érdekelhetik