a hosszú élet titka a sok sielés és vitorlázás

2018.11.06. 11:30

Dr. Bakos Károly sok kezdő fiatal életpályáját egyengette

Dr. Bakos Károly november elsején töltötte be 95. életévét. Ebből az alkalomból Dunaújváros MJV Önkormányzata köszöntötte őt a polgármesteri hivatal dísztermében.

Tóth Alexandra

Tősgyökeres dunapenteleiként született 1923. november elsején, ahogy viccesen visszaemlékezett, négykilós súllyal, de pontosan nem tudni már, hány centivel. Az biztos, hogy ma is egészséges testben él, és reggeleit is sportosan kezdi. Harminc fekvőtámasz: ezzel indul a nap.

A képen dr. Hanák Tamás, a választási bizottság elnökhelyettese, dr. Bakos Károly, dr. Balog Edina választási bizottsági tag, dr. Sürü Renáta jegyző, Friedrichné Pethő Ilona, a polgármesteri kabinet vezetője és dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Bakos Károly életpályája nagyon színes, mind tanulmányait, mind munkahelyeit tekintve. Tisztes iparoscsaládba született, édesapja cipészmesterként dolgozott. A Dunapentelei Állami Elemi Népiskola elvégzése után a kőszegi Szent Benedek Rendi Gimnáziumba íratták, ahol 1941-ben érettségizett, majd tanulmányi útja a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karára vezetett, ahol 1946-ban megvédte jogi diplomáját. Bár jogi pályán végzett, dolgozott telefonügynökként és hómunkásként is, mielőtt sikeresen elhelyezkedett volna a szakmájában. 1950-ben a Szekszárdi Járásbíróság fogalmazója volt két évig, majd rövid ideig a Tolna Megyei Bíróság következett. Városunkba 1952-ben sodorta vissza az élet, a szakma. Egy évig a Sztálinvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Vállalat jogtanácsosa volt, de örök munkahelye a vasmű lett, ahol ügyvédi vizsgáját letette, és itt dolgozott egészen 1953-tól.

A munkahelye és a családja mellett még maradt ideje arra is, hogy különböző közfeladatokat lásson el. A Dunaújvárosi Munkásszövetkezet igazgatóságának harminc éven át tagja volt, 1997-től pedig a Dunaújvárosi Választási Bizottság tagjaként is munkálkodott, majd 2003-tól a bizottság elnöke lett. A választások során a sokszor hajnalig tartó munkát szemrebbenés nélkül végezte, és problémamegoldó képességének köszönhetően minden hirtelen jött akadályt képesek voltak leküzdeni, „szellemi frissessége mindig iránymutató volt” a bizottság tagjai számára.

Gombos István alpolgármester köszönti Karcsi bácsit

Karcsi bácsit sokan ismerik és szeretik, hiszen nagyszerű ember és köztiszteletben álló személy, Dunaújváros díszpolgára. Köszöntésén az önkormányzat vezetősége, a helyi választási iroda és bizottság tagjai is részt vettek az önkormányzat vezetői mellett.

Cserna Gábor polgármester ünnepi köszöntőjében azt mondta, egy polgármester életében véleménye szerint három olyan kiemelkedően kedves esemény van, amikor városának polgárait köszönthetik. Az egyik az újdonsült magyar állampolgárok honosítása, a másik a házasságkötés és a harmadik természetesen a szépkorúak köszöntése. Az pedig, ha egy idős embert kétszer is megünnepelhetnek, az külön öröm számára. Dr. Bakos Károly 90. születésnapján és most, a 95. ünneplésén is felköszönthette. Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke hozzátette, reméli, hogy a 100. születésnapján is ünnepelhetjük Karcsi bácsit, valamint felelevenítette azokat az éveket, amikor együtt dolgozhattak még a Dunaferrnél.

A képen Cserna Gábor polgármester adja át az önkormányzat ajándékát

A köszöntést Gombos István alpolgármester folytatta, megköszönve a közösen eltöltött éveket, és gratulált ahhoz a sok komoly egzisztenciával rendelkező fiatalhoz, akinek életpályáját Karcsi bácsi (is) egyengette.

A köszöntők sorát végül, de nem utolsósorban dr. Sürü Renáta jegyző asszony zárta, aki hét éven keresztül dolgozott együtt az ünnepelttel, és akiben, mint ahogy mondta, egy kiváló jellemet ismerhetetett meg.

Kacsi bácsi átvette a rengeteg ajándékot, a miniszterelnök oklevelét, és szinte minden mozzanatot egy-egy kedves, szellemes megjegyzéssel kommentált.

Dr. Bakos Károly meghatottságát viccelődéssel és nosztalgiázással palástolta. Azt mondta, hogy nincs is annál jobb érzés, amikor kedves emberek, rokonok, barátok, ismerősök és munkatársak társaságában néha összegyűlünk és ünnepelünk, hiszen az elmélet szerint ennek így kell működnie. A gyakorlat viszont azt diktálja – tette hozzá –, hogy mindenki foglaljon helyet a gazdagon megterített asztalnál és igyon, egyen nemcsak az ő, hanem mindnyájunk egészségére.

Dr. Bakos Károlynak további nyugodt, békés és hosszú életet kívánunk szerettei körében. Isten éltesse, Karcsi bácsi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában