közel ezer fős minta

2018.10.05. 13:00

Kutatásösszegző beszélgetés volt a Drogambulancián

A város új drogstratégiájának kidolgozásához alapul szolgáló reprezentatív kutatás eredményeit összegző beszélgetést tartottak tegnap a drogambulancián. Egyikben az országos átlag alatt, másikban felette.

Balla Tibor

A beszélgetésen részt vett Orgovány Zoltán, a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) elnöke, Lőrinczi Konrád, a Dunaújváros közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke, Suszter Tamás rendőr alezredes, rendőrkapitány, Kiss Dénes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető, Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drog­ambulancia vezetője, Kleinné Németh Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője és képviseltette magát a Dunaújvárosi Tankerület, a védőnői szolgálat és a Vöröskereszt is.

A tegnap délelőtti beszélgetésen a város összes érintett szervezete képviseltette magát
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Orgovány Zoltán fontosnak tartotta elmondani, hogy a felmérést a városban működő szervezetek készítették, hiszen a város rendelkezik szakembergárdával, amellyel kellő támogatottság mellett eredményes munka végezhető.

Czere-Ambrus Mária összegzésként elmondta, hogy a közhangulattal ellentétben nem rosszabb a helyzet Dunaújvárosban a szerfogyasztási szokásokban, mint országosan, egyedül az alkoholfogyasztásban mutatott ki a felmérés az országos átlagnál magasabb értéket, a marihuánafogyasztás viszont alacsonyabbnak mutatkozott. Mint mondta, különösebben meglepőt nem hozott felszínre a kutatás, de összefüggéseket fedeztek fel, amiket érdemesnek tartanak a továbbgondolásra. Az egyik ilyen volt, hogy megkérdezték a gyerekeket, hogy van-e a családjában, a szűkebb környezetében olyan, aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, marihuánát vagy nyugtatókat, volt-e pszichés beteg vagy akinek öngyilkossági kísérlete volt.

Általánosságban azt a következtetést vonták le, hogy abban a családban, ahol van rendszeres alkoholfogyasztás, marihuánafogyasztás, tehát a kérdésben szereplők egyike, ott a gyermeknél az alkohol kipróbálása egy évvel korábban következik be. Tehát nem a drogfogyasztás kezdődik el korábban, 13 évesen, hanem a legális alkohol fogyasztása. Ennek például azért van jelentősége, mert minél korábban kezd el alkoholt fogyasztani, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tiltott szert is fog. Rendkívül nagy a család szerepe tehát. Védőfaktort jelent a gyerek életében, ha van legalább egy fontos és megbízható személy az életében, akire támaszkodni tud. A gyerekek fontosnak tartják az osztályfőnökkel való kapcsolatukat. Az anya és az apa után az ő szerepe befolyásoló.

Közel ezer releváns válaszadóból

Pályázati támogatással készül Dunaújváros Megyei Jogú Város új drogstratégiája, valamint az abból levezetett és kidolgozott cselekvési terv. Ennek elkészítéséhez felmérést készítettek, amelybe véletlenszerűen vonták be a 7–12. évfolyamos diákokat. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a Dunaújvárosban tanuló diákok alkohol-, dohány-, gyógyszer- és kábítószerfogyasztási szokásait, szabad idejük eltöltésének lehetőségeit és igényeit. A kitöltő személye, osztálya, iskolája nem azonosítható be és a kitöltés önkéntes volt.

A kérdezőbiztosok az MRE Újvárosi Drogambulancia munkatársai voltak, akik beszélgetéssel egybekötve vették fel a kérdőíveket. A megkérdezettek közül 991 fő adott használható válaszokat.

A kutatás eredményét megtekintheti itt: Ifjuság kutatás Dujv 2018

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában