lassan emelkedhet

2018.10.29. 15:00

A vízszint alulmúlta a legalacsonyabbat

Duna vízszintje alulmúlta pénteken a valaha mért legalacsonyabb értékeket, Nagymarosnál mínusz 72 centimétert észleltek.

Körmendi Erzsébet

Az alacsony vízállás miatt szinte teljesen leállt mind a bel-, mind a nemzetközi vízi áruszállítás, ami jelentős veszteséget jelent a fuvarozóknak és a megrendelőknek. A felújítások miatt a vasút sem tudja átvenni a kieső fuvarokat, a közúti áruszállítás pedig a termékek jellege és a szállítási mód magasabb költségei miatt sem jelenthet alternatívát – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben adásában.

A dunaföldvári hídtól nem messze emberek sétálnak a kiszáradt folyómederben, ahol más esetben hajók közlekednek Fotó: LMI

A kiesett áruforgalmat a vasúti áruszállítók sem tudják kielégíteni, mert Közép-Európában és Magyarországon is nagyszabású pályamunkák vannak folyamatban – közölte Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke. A Dunaferr esetét hozta fel példaként. A dunaújvárosi vasmű a vasúti szállítás nehézsége miatt tetemes mennyiségű nyersanyag beszerzését tervezte folyami úton, de az alacsony vízállás miatt ennek nagy részét nem tudta lehívni, ami komoly költségveszteséget jelent – tette hozzá. A kisebbik rossz a szállítás költségének emelkedése, a vasút esetében 15–20 százalékos árkülönbségről van szó a folyami szállítással szemben. A közúti szállítás pedig még ennél is drágább – hangzott el az adásban.

A rácalmási Duna-híd pillérei alatt sétálhatunk a mederben Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújvárosban és Dunaföldvárnál is tapasztalhatták már tegnap, hogy a vízgyűjtőkön kialakult esőzések nyomán a Duna főágában jelentősen megemelkedett a vízszint, s már olyan mederszakaszok is víz alá kerültek, amelyek a fotóinkon még szikkadtan várták a tápláló csapadékot. Nagy eséllyel helytálló a prognózis, amely szerint a folyó vízállása hét közepére eléri a a normál középszintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában