vasúti kocsi a helyszín

2018.09.12. 14:00

Utasellátás történetét bemutató kiállítás nyílik a Tökfesztiválon

A Tökfesztivál ideje alatt a kiállítás tíztől tizennyolc óráig látogatható.

Pekarek János

Sokáig a rácalmási köztudatban sem élt az a tény, hogy a kisvárosnak vasútállomása is van, mondta Bodnár Sándor, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke tegnap délelőtt a nevezett vasútállomáson. Ehhez a viszonylagos elfeledettséghez hozzájárult az állomás és a település közötti távolság, elszigeteltség: az objektum a 6-os főút túlsó oldalán található, egy rendkívül rossz állapotban lévő út végén, és sokáig úgy benőtték a fák, hogy látni is alig lehetett. 2016-ban azonban a városvédők úgy döntöttek, hogy gondnokságukba veszik az állomást – és azóta nem csak megszépült a hely, de jelentőségében is növekedett, amennyiben egy vasúttörténeti parkot alapoztak ott meg.

Nehéz György és Bor Imréné a rendezvény táblájával
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ennek főbb tárgyai egy M40.103 típusú dízelmozdony, és egy étkezőkocsi. A park hamarosan egy újabb mozdonynyal gyarapodik majd, az ISD Dunaferr Zrt. adományából – jelentette Bodnár Sándor. Egyelőre azonban a 88-81 010-es pályaszámú étkezőkocsi állt az események középpontjában. Ebben nyílt meg ugyanis az a vándorkiállítás, amely az idén hetvenéves Utasellátó Vállalat történetéből ad ízelítőt. Lenyűgöző! Már az a tény is, hogy a kiállított tárgyak mind-mind egyetlen magánszemély gyűjteményéből valók. Ő Nehéz György, aki 2007 óta gyűjti a vasúthoz kapcsolódó tárgyakat, emlékeket. Vagyis nem csak az utasellátás relikviáit.

Ehhez képest lélegzetelállító mindaz, amit a tárlaton láthatunk, annak helyszűke miatt szükségképpen korlátozott terjedelmében is! Először is: maga az anyag. Az étkezőkocsi (és nem: büfékocsi!) megterített asztalain sorakozó szervizek a hollóházi, herendi, Zsolnay és Alföldi porcelángyárból kerültek ki, egytől egyig Utasellátó emblémával díszítettek, és akár egy főúri asztalon is megállnák a helyüket, hiszen még a mártásos tálkák is előírásszerűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában