Meseország kapuja tárva-nyitva vár

2018.09.01. 16:28

NépmesePont nyílt a Munkásművelődési Központban

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy pályázat. Ezen az óriási próbatételen minden próbát kiállt, és maximális pontszámmal nyert Kováts Rózsa, az MMK igazgatója, így elnyerte Meseország kapujának kulcsát. Ezzel tegnap megnyitotta annak kapuit a gyerekek előtt szombaton.

Balla Tibor

Persze a valóságban egy cseppet másként történt, legalábbis, ami a szombati történéseket illeti. Igaziból a kisbíró kidobolta, hogy a Hetedhét Családi Mesenapon a CsupaCsoda Birodalom kapujának hétmérföldes kapuján feszülő szalagot átvágja dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Cserna Gábor Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere.

Az eseményen részt vett még Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, dr. Sürü Renáta Dunaújváros jegyzője, és Lassingleitner Fuzsina, a terület önkormányzati képviselője, valamint dr. Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja is. Mielőtt még a felnőttek közül bárki szóhoz juthatott volna, Dunca-Stadler Márk Zoltán a Regösök húrján versmondó verseny területi győztese megkapó értéssel és átéléssel előadta a Bolond falu című népmesét.

 

Dr. Lutter Imre beszédében kijelentette, a mesék arra valók, hogy jobb emberek legyünk. Azok az emberek, akik gyermekkorukban megismerkednek a népmese világával, azok örök gyerekek tudnak maradni. Mint mondta, 108 népmesét vettek fel olyan színészek társaságával, akik a Nemzeti Színház társulatának tagja, de köztük van Laár András, Kóka Rozália is, hogy a magyar népmese kifogyhatatlan tárházából legalább egy szeletet fel tudjanak mutatni. Ezeket a meséket a most nyílt NépmesePonton is meg lehet nézni.

Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nyitóbeszédét azzal kezdte, most már érti, miért kérdezték tőle, hogy izgul-e. Merthogy egy király előtt még soha nem tartott beszédet, de egy CsupaCsoda Birodalomban bármi megtörténhet. Mint mondta, ez a megnyitó egy sorozat része, az országban 15 helyen nyílik az őszi hónapokban NépmesePont: az első Keszthelyen a nyár elején nyitotta meg kapuját. A NépmesePontok szakmai felügyeletét a Hagyományok Háza látja el.

„Mi azt szeretnénk, ha minél több helyen hasonló lehetősége legyen a családoknak, a gyerekeknek.”

- fogalmazott. Bár az előkészítő munkák már sokkal korábban elkezdődtek, de a Családok évében nyílik meg az országos hálózat. Azért hiszünk a népmesék varázserejében, mert úgy gondoljuk, hogy jobbá, szebbé tudja tenni a jövőt, ha minél több szülő minél többször minél több mesét mond a gyerekeknek. Ebben itt segítséget fognak nyújtani a szülőknek.„ – mondta.

Kiemelte: Akinek többször mesélnek, azoknak bővebb lesz a szókincse, gazdagabb lesz a fantáziája, példákat, mintákat talál arra, hogy felnőtt korban a sikert, a kudarcot, valaminek a hiányát, a vágyódást, az együttlétet hogyan lehet érzelmileg feldolgozni. Fontos ez a nemzet szempontjából is, mert ez egy közös kifejezés- és szimbólumvilág mindnyájunk számára. Ha az égig érő paszulyt kimondjuk, nem kell magyarázni, hogy mire gondolunk. A nemzeti összetartozás szempontjából is fontos, hiszen a népmese nem ismer határokat. Ezzel egy ellenkultúrát erősít a fogyasztói társadalommal szemben. Most már Dunaújvárosban is van a nemzeti kultúrának egy igényes helye, ahová el lehet hozni a gyereket születésnapján, vagy az osztályt, óvodai csoportot is.- fogalmazott a miniszterhelyettes.

Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Cserna Gábor polgármester kijelentette, Kováts Rózsa igazgató miután mert, azután nyert. A polgármester úgy fogalmazott, hogy „büszke vagyok rá, mert egy száz százalékos pályázatot nyújtott be. Egyébként is Dunaújvárosnak egy rendkívül népszerű helye az MMK, és az elmúlt években az igazgató asszony irányítása alatt kinyílt az intézmény palettája. Ma már más igények vannak, interaktív a világ, azonban a népmese nem változott. Egy örök értéket képvisel a nyelvre gyakorolt hatásával a mai kor gyermekeinek is.” Cserna Gábor kijelentette, az önkormányzat a jövőben is költségvetési forrásaival oda fog állni az ilyen nagyszerű dolgok mellé.

Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Kováts Rózsa kijelentette, egy művelődésszervező szakember számára ez a pályázat kihagyhatatlan lehetőség volt, ez szakmájának a csúcspontja. Köszönetet mondott a pályázat kiíróinak, a város önkormányzatának, de leginkább kollégáinak, Suplicz Mihálynak, Klép Norbertnek, valamint több, mint három havi munkájáért Mihaldinecz Blankának, akinek a Meseország festett hangulatát köszönhetik. Dunaújváros egy nagy álma most valóra vált, és ez a NépmesePont, amíg áll a ház, NépmesePont marad – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik