olvasnivaló

2018.09.13. 14:00

Dunaújvárosi származású az egyedülálló gyerekkönyv egyik szerzője

Egy kreatív gyermekkönyv, ami lassan bejárja az egész világot A Mindenki tud rajzolni egy egyedülálló alkotás a foglalkoztató gyerekkönyvek piacán. A szerzők arra törekedtek, hogy nem csak otthoni, de óvodában, iskolákban is használható könyv szülessen, ami tele van pozitív megerősítésekkel és játékos, kreatív módon fejlesszék a rajkészséget, az íráskészséget és a kézügyességet.

Tóth Alexandra

Magyarországon osztatlan sikert aratott, megközelítőleg hatezer példányban jelent meg a Scolar kiadó gondozásában, és rövidesen Európa is felkapta a fejét a könyvre. A kötet megjelent már Franciaországban a Cambourakis kiadónál, Oroszországban a Mann Ivanov and Ferbernél, és idén jelent meg Görögországban is. Moizer Zsuzsa és Barabás Zsófi könyve a kínai gyerekkönyvpiacot készül meghódítani. A műről a dunaújvárosi származású Moizer Zsuzsit kérdeztük. – Amikor láttátok a könyv hazai sikereit, volt bennetek olyan ambíció, hogy külföldön is népszerűvé válhat? – Barabás Zsófi szerzőtársammal 2012 elején kezdtünk el dolgozni a Mindenki tud rajzolni könyvön, ami az év végére jelent meg. Hosszú hónapokat töltöttünk el a könyv készítésével, ezalatt kialakult, hogy pontosan milyen könyvet szeretnénk, kinek szóljon, milyen stílusban rajzoljuk meg.

A sikeres szerzőpáros: Moizer Zsuzsa és Barabás Zsófi
Fotó: MZs

Az alkotás ideje alatt szépen lassan feltérképeztük a szakmai közeget is, gondolok itt arra a résre, ami a foglalkoztató gyerekkönyvek piacán abban a pillanatban volt. Úgy láttuk, hogy a magyar könyvpiacon nagy szükség lenne olyan fogalalkoztató könyvre, ami nemcsak otthoni rajzolásra, hanem akár óvodai, iskolai használatra is alkalmas, mert izgalmas, sokféle feladattal teli, inspiráló és pozitív. Ezért döntöttünk úgy, hogy együtt dolgozunk fejlesztőpedagógusokkal, ők segítették a munkánkat szakmai szempontok alapján is jól használhatóvá tenni. A célunk az volt, hogy egy szabad, kreatív könyv szülessen, ami rengeteg pozitív megerősítést ad a gyerekeknek azáltal, hogy a könyv feladatait nem lehet rosszul megoldani.

Minden megoldás jó, mert egyedi, egyszeri és sok-sok gondolatot, érzelmet elmond a rajzoló gyerekekről. Ezért lett a könyv címe Mindenki tud rajzolni. Kezdeti ambícióink között szerepelt az is, hogy elképzeltük, milyen országban, hogyan működne a könyvünk. Igyekeztünk olyan szempontokat is figyelembe venni a készítésnél, ami arra vonatkozott, hogy a külföldi piacokon akkor már jelen levő foglalkoztató könyvekhez képest más, új, egyedi könyvet alkossunk. A külföldi megjelenéssel kapcsolatos első elképzeléseink nagyon szerények voltak. Azt álmodni sem mertük, hogy elsőként nem a környező országok valamelyikében jelenik meg a könyv, hanem éppen Franciaországban. Aztán a következő években kiadóra találtunk Oroszországban és Görögországban is. Idén pedig Kínában jelenik meg a könyvünk, ami szinte hihetetlen és nagyon nagy sikerélmény számunkra. – Mi az az innováció, ami miatt egy olyan távoli kultúra számára is érdekes lehet a könyvetek, mint a kínai? – A kínai megjelenés a kiadónk munkája. Ők rendszeresen részt vesznek a frankfurti nemzetközi könyvvásáron és a bolognai gyermekkönyvvásáron is, ahova mi is több alkalommal elkísértük őket, hogy belelássunk a nemzetközi könyvpiac működésébe.

A világ öszszes kontinenséről elképesztő sok kiadó szerepel egyegy ilyen vásáron. Ekkor láttunk egyebek között kínai kiadókat, de ettől függetlenül elképzelni sem tudjuk, milyen hatalmas lehet az ottani könyvpiac. Innen Európából erre semmilyen rálátásunk nincs. Ezért nehéz megmondani mi az a plusz, ami miatt éppen a mi könyvünket választotta egy ottani kiadó. Ráadásul kizálólag könyvügynökségekkel dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a mi kiadónk egy könyvügynök által került kapcsolatba a könyvünk kiadójával. – A könyv Facebook-oldalán rendszeres a „napi rajz” nevű poszt, mi ennek az apropója? – A könyv megjelenésével együtt hoztuk létre a Mindenki tud rajzolni Facebookoldalunkat. Itt rendszeresen posztolunk gyerekrajzokat ‚A nap rajzolója’ címmel. Ennek apropója az volt, hogy sok-sok gyerekfoglalkozást tartottunk már a könyv megjelenését megelőzően is, és azután is. Ezért számtalan jobbnál jobb rajz volt a készletünkben, amit meg szerettünk volna mutatni.

Kezdetektől fogva nagy sikere van ezeknek a bejegyzéseknek. Olyannyira, hogy már nem csak mi gyűjtük a rajzokat, hanem sokan küldik el nekünk e-mailen gyerekeik rajzait. Én azt tapasztaltam, hogy nagyon üdítő látni egy-egy remek gyerekrajzot a közösségi médiában nap mint nap feltűnni, a sok hír és fotó mellett. Talán azért, mert minden rajz közvetít valami nagyon tiszta, őszinte érzést és gondolatot, amit csak a gyerekek tudnak megfogalmazni. Ez nagyon erősen hat rám, ránk is, minden alkalommal, amikor gyerekfoglalkozást tartunk. Ilyenkor mindig van legalább egy gyerek, aki olyat rajzol, mond, mesél a rajzolás közben, amitől teljesen elérzékenyülök. Ezt átélni nagyon-nagyon jó érzés, ezért osztom, osztjuk meg rendszeresen a Facebookon a rajzokat. – Mit gondolsz, a gyerekek szeretnek rajzolni, vagy szeretnének, ha több pozitív megerősítést kapnának? – Én úgy látom, hogy a gyerekek szeretnek rajzolni. Ez nagyon igaz az óvodáskorra, de már nem annyira az iskolás évekre.

Az óvodás években több idő, figyelem jut a rajzolás számára, és a gyerekek a saját tempójukban haladhatnak, dönthetnek, hogy számukra mennyire érdekes ez a tevékenység. Az iskolában már sok feladat vár a gyerekekre, és ez néha annyira sok, hogy a rajzolás szinte teljesen feledésbe merül. Azt gondolom, hogy a rajzolás egy nagyon erős önkifejezési mód, ami ráadásul pofon egyszerű és mindig kéznél van. Sok igazság van abban, hogy pozitív megerősítésekkel fenntartható a gyerekek érdeklődése a rajzolás iránt. De nemcsak erre jó, hanem nagyon erős önbizalomerősítő is, ami a kialakulóban lévő személyiséget pozitív érzésekkel árasztja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában