hónapok telnek el

2018.08.14. 17:30

Mi történik a szert fogyasztókkal? – Czere-Ambrus Mária válaszol

A közelmúltban többször is hírt adhattunk arról, hogy a dunaújvárosi rendőrök új pszichoaktív anyagnak minősülő anyagot terjesztőket és fogyasztókat fogtak el. Felmerült a kérdés, hogy a büntetőjogi következményeken túl mi történik a fogyasztókkal.

Balla Tibor

Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia intézményvezető-pszichológusa Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Hatalmas pszichés károsodás

Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia intézményvezető – pszichológusa lapunk kérdésére elmondta, az új típusú dizájner drogok, az úgynevezett „zombi” drogok esetében egy pár napos detoxikálás még nem használ semmit, olyan mértékű pszichés károsodás éri őket. Azt tapasztalják, hogy most, ha egy detoxikálás után bekerülnek egy hagyományos közösségi alapú rehabilitációs intézménybe, ahol gyógyszert sem kapnak, akkor két hónap azzal megy el, hogy egyáltalán felfogják, hogy mi történik, egy picit képbe kerüljenek, hogy hol vannak, miért vannak ott.

Az ambulancia jelenti a „zsilipet” a társadalom felé a függőknek

Nagyon sok idő elmegy terápiával, amiben lényegében nincsenek jelen. Miután nem valószínű, hogy rövid időn belül a dizájner drog problémája megoldódna, ezért az intézményvezető véleménye szerint szükség lenne ezen a területen egy átmenetre, amit egy felkészült addiktológiai osztály meg tudna oldani. Ott néhány hónapig bent tudna lenni a kliens, amíg kimegy belőle a szer, és ez idő alatt gyógyszerrel rásegítenek, hogy a pszichózisa elmúljon, és képbe kerüljön egyáltalán. Ezzel alkalmassá tudnák tenni, hogy érdemben részt tudjon venni egy olyan rehabilitáción, ahol már mélységében terápia történik.

Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia intézményvezető-pszichológusa Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Czere-Ambrus Mária elmondta, hogy a Szent Pantaleon Kórházban ez a lehetőség jelenleg nincs meg. Nem azért, mert nem felkészültek, hanem azért, mert nincs addiktológiai osztály. Így aztán a detoxikálás és a rehabilitáció között van egy óriási rés az ellátásban, amit nagyon nehéz kitölteni. Most, ha bekerül a függő fogyasztó a rehabilitációs intézménybe, és mire elkezdhetne a terápia működni, már ki is jött, pedig még nincs rá készen. Sóvárog, nem kap gyógyszeres rásegítést, nem kap olyan célzott segítséget, amitől a terápiában bent maradna. Az OEP forintok erre mennek el.

Tömény és erős

A pszichológus ismét megerősítette ezeknek az új pszichoaktív szernek minősülő anyagoknak nagyon tömény, erős hatásuk van, a szintetikus kannabioidok körülbelül tízszer olyan erősek, mint a kannabisz. Ráadásul pár hét, de pár nap használat után is olyan elvonási tüneteket produkál, amit a klasszikus drogok hónapok, évek alatt. Utána már csak azért használják a szereket, hogy ne legyenek rosszul. Czere-Ambrus Mária kifejtette, rehabilitációra többféle úton kerülhet a fogyasztó, de jellemzően a drogambulancián keresztül. Vagy úgy, hogy kórházba kerülnek, és a detoxikálóból jelzik, hogy valaki van, aki hajlandó lenne rehabilitációra menni. Ez talán a legkevesebb.

Végképp magára maradhat

A zöm azokból tevődik ki, akik már annyira elérték a mélypontot, hogy már utcán vannak, már minden lehetőséget kimerítettek. Otthonról már kitették őket, munkahelyük nincs és a család is kiállt mögülük. Ott jártunkkor is találkoztunk olyan házaspárral, ahol a feleség utolsó esélyként hozta el a férjét. Ha ezt is elmulasztja, akkor végképp magára marad a függő, haza már nem mehet.

Van, aki úgy kerül be, hogy a törvény ereje kényszeríti az elterelésre. Az intézményvezető felidézte, hogy számtalanszor fordult már elő, hogy az elterelés alatt jött rá a páciens, hogy ő valóban függő, és a rehabilitációt választotta. Nehéz eldönteni, hogy örüljünk-e neki, de az utóbbi két évben egyre gyakrabban fordul elő, hogy osztályfőnök, igazgató, kollégiumi nevelő vagy a szülő viszi a kiskorú fogyasztót.

Végül kerülnek a drogambulanciára más utakon is, például olyanok, akik már tiszták, de utógondozást igényelnek. Ilyenkor az intézmény a „zsilip” kifelé, a társadalomba.

A detoxikálás és a rehabilitáció közötti rés kitöltésére van már elképzelésük is. Hamarosan visszatérünk rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában