Tóth Pál, a Kultúrból

2018.08.20. 15:30

Egyre jobb minőségű, prémium kézműves sörökre szomjazik a magyar fogyasztó

Az év első felében mintegy 3,6 százalékkal bővült a magyar sörpiac az előző évhez képest. Ami leginkább meglepő, hogy nemcsak bővült a sörgyárak és főzdék száma, valamit nőtt a komlós-malátás nedű kereslete, hanem teljesen átrendeződött a piac.

Tóth Alexandra

Tóth Pál, a Kultúr Kézműves Kocsmát üzemeltető cég egyik tulajdonosa Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A magyar sörfogyasztó egyre igényesebben választja meg, mi kerül a korsójába. A prémium sörök iránti kereset 30 százalékkal nőtt, a felsőkategóriás prémiumok iránti érdeklődés pedig megdöbbentő 50 százalékkal. Ez nagyon jól tükrözi, hogy inkább választanak drágább, prémium alapanyagból készült söröket az emberek, és nem elsősorban a mennyiségre, hanem a minőségre fektetik a hangsúlyt. Amennyiben kézműves, vagy idegen szóval craft sörökről van szó, ez nem is lehetne másképp. A kézműves sör lényege, hogy a főzde kis mennyiségben, természetes alapanyagokból és tartósítószer nélkül főzi le a söreit. Ezek a főzdék rendszerint egy fix repertoárral dolgoznak, de kapacitástól függően kísérleteznek új ízesítésekkel és típusokkal is.

Már kevesebben ragaszkodnak a jól ismert lágerekhez és nyitnak az új felé

A limitált kiadású, különlegesebb ízesítésű italok népszerűsége kiugró az adott szezonban, meséli Tóth Pál, a Kultúr Kézműves Kocsmát üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A gyümölcsös sörök mindig, de kiváltképp nyáron kapósak, mindenszentek táján dívott a tökös ízesítésű ale, télen pedig a chilis-csokis ír vörös. A dunaújvárosi vendégek egy része nehezebben szokta meg a különleges ízeket, mások viszont nagyon nyitottak voltak az APA, IPA, búza és egyéb, nem láger típusú nedűkre is. Ahogy Pál fogalmazott, vannak a lágeresek és vannak a többiek. Ennek ellenére itt is elmondható: ahány ember, annyi ízlés, a kézműves sörök iránt érdeklődők köre pedig egyre inkább bővül. Nyilván egy pohár ilyen típusú folyékony kenyér íze körülbelül a duplája a népszerű, bármely bolt polcán megtalálható sörökének, mégis van rá kereslet, hiszen kialakult a minőségi sörfogyasztók rétege városunkban is.

Tóth Pál, a Kultúr Kézműves Kocsmát üzemeltető cég egyik tulajdonosa Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

A kézműves sörök választéka egyébként elképesztően nagy, világos, vörös, barna, fekete sör egyaránt megtalálható, és egyes típusokon belül is azt mondhatjuk, nincs két teljesen egyforma. A főzdék kísérleteznek a főzési fokkal, idővel, ízesítéssel. Változó az IBU (a sörök keserűségét mutató mérték) és az alkoholtartalom is, némely italnak gazdagabb habja van, mások pedig inkább puhább, könnyedebb frissítők.

A kézműves sörök kedvelőinek társadalmi összetétele talán változatosabb is, mint a klasszikus verzióké. A főiskolásoktól a nyugdíjasokig minden korosztály megtalálja a kedvére valót, sőt, az alapvetően kevésbé sörkedvelőnek gondolt hölgyek közül is egyre többen nyúlnak a kis főzdék produktumai után.

Kézműves kincsek

A sörforradalom hulláma tehát itthon is megtette a hatását. Amerikában 1970 körül robbant ki a nagy sörforradalom, ami átgyűrűzött Európába, így Magyarországra is. Az amerikai piac 3400 sörfőzdét számlál, és a nagy üzemek hamar felismerték a hatalmas igényt a kisebb cégek sörei iránt, így elmondható, hogy az USA sörpiacának bevételét 20 százalékban a craft sörök adják. Itthon az első nagy bumm a Főzdefeszt, azaz az első magyar kézműves sörfesztivál megrendezésével indult, és azóta szinte minden nagyobb városban nyílt egy-egy kézműves söröző, sőt már a kisebb diszkontok hűtőjében találni olyan kézműves kincseket, amiket már ránézésre csak az üveg dizájnja vagy a neve miatt is érdemes megvenni.

A növekvő trend mellett nem szabad zárójelbe tenni viszont azt sem, hogy bár igény van az ínyencségekre, tudásunk még igencsak gyerekcipőben jár.

A borok esetében már többen tudják, hogy miként kell megforgatni a pohárban az italt, és mit jelentenek a kirajzolódó boltívek, sörök esetében nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, mi az a felső vagy alsó erjesztés, vagy milyen formájú pohárba kellene tölteni az adott italt, de idővel alakul ez is. Egyelőre örömhír, hogy kezdünk ráismerni arra, hogy nem baj, ha ugyanannyi pénzért kevesebbet iszunk, de legalább egyedi az ízélmény és magas a minőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában