Szent Panteleimon emlékére

2018.07.30. 09:45

Szakadó esőben indultak útnak Beloianniszból, teljesítették vállalásukat

Az időjárásra és a majdnem 35 kilométeres távolságra fittyet hányva teljesítették vállalásukat a Szent Panteleimon- zarándoklat résztvevői.

Pekarek János

Szakadó esőben indultak útnak a beloianniszi görögkeleti templomtól azok a zarándokok, akik a dunaújvárosi kompkikötőig összesen 34,8 kilométert tettek meg szombaton reggel fél nyolctól este fél hatig. A Pentele Hagyományőrző Egyesület és a beloianniszi görögkeleti egyházközség szervezésében még soproni, budapesti és szigetszentmiklósi, s persze dunaújvárosi, rácalmási, kulcsi résztvevők is voltak a huszonkilenc zarándok között. Őket Papalexis Kosztasz polgármester köszöntötte a görögkeleti templomban, és egy, Szentirmai Róbert görögkeleti pap által vezetett imával vágtak neki a harmadik zarándoklatnak.

35 kilométeres utat teljesítettek a hőségben a résztvevők Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A menet előtt egy zászlóra erősített Szent Panteleimon- ikont vittek, és minden, az útvonalon található feszületnél megálltak egy imára.

Délelőtt fél tizenegyig zuhogó esőben gyalogoltak a zarándokok, mindenki bőrig ázott – ám ez senkit nem riasztott vissza a vállalástól. Akit hivatalos dolga nem szólított el az útról, végig is csinálta a menetet.

A dunaújvárosi kikötőnél koszorút és virágokat dobtak a vízbe a fáradt zarándokok, ezzel is emlékezve a 3. században élt és vértanúhalált halt szentre és mindannyiunk halottaira.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában