Választás

2024.06.08. 07:00

Hogyan szavaznak, akik vasárnap 12 órában dolgoznak?

Fekete Györgyi

Fotó: Ádám János

Hétvégén választunk. Mivel a választás a szokásoknak megfelelően vasárnapra esik, ezért a legtöbben, akik normál munkarendben dolgoznak, tudnak élni a jogukkal…. Azonban városunkban és környékén több olyan foglalkoztató van, amelynél 12 órás munkarend van. Az éjszakai műszakból hazaérkezők vagy  indulók tudnak élni választójogukkal, azonban azok, akik reggel 6 és este 6 között dolgoznak, azoknál nehézségek is adódhatnak, ha a munkahelyük és a lakhelyük egymástól távol van. 

Megkérdeztünk néhány foglalkoztatót arról, hogyan tudják biztosítani azt, hogy a nappalos dolgozóik élhessenek jogaikkal.

Mindenhol egyetértettek azzal, hogy lehetőséget kell adni a jogaik gyakorlására a munkavállalóiknak. Azonban, ha nincs munkásjárat korábbi időpontban, és másik településen van a szavazó kör, ha igazoláshoz kötik az elmenetelt, ha hetekkel előbb le kellett adni a jelentkezést, ha valaki szavazni szeretne, mind-mind nehezítő körülmény.

A kórházban megoldják

- A kórházunk gyógyító osztályain a legtöbb munkavállaló 12 órás műszakban dolgozik. A vezetőségnek fontos, hogy a munkavállalóink élhessenek az állampolgári jogaikkal és elmenjenek, elmehessenek szavazni. A szavazókörök 6-19 óra között lesznek nyitva, és mindenkinek a kijelölt lakhelyéhez legközelebb eső szavazófülkét kell felkeresnie. Tapasztalataim szerint a szavazókörök gördülékenyen működnek, így ez a pár perces munka előtti, vagy utáni kitérő nem fog fennakadást okozni. - tájékoztatott dr. Kővágó Levente mb. főigazgató.


A Vasműben rugalmasak

- Felelős munkáltatóként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minden munkavállalónk élhessen állampolgári jogaival, így a szavazáshoz való jogával is. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a választás napján rugalmas legyen a nappalos 12 órás munkaidőbeosztás. - írta nekünk Törzsök Márk kommunikációs főosztályvezető.

Egy órával előbb

- Az SK On Hungary-nál tiszteletben tartjuk és támogatjuk a munkatársaink választójog gyakorlását azáltal is, hogy a 12 órás műszakban dolgozó kollégáink a választások napján, egy órával a munkaidő vége előtt elindulhatnak, illetve azáltal is, hogy a szavazatszámláló/választási bizottság tagjai esetében a szavazást követő munkanapjuk, amennyiben az a beosztás szerint munkanap lett volna, nem ledolgozandó igazolt, fizetett távollét - olvashattuk a cég hivatalos válaszában.

Amit a munka törvénykönyve mond

A munka törvénykönyve szerint a választójogának gyakorlásában a munkavállalót megakadályozni nem szabad. A gyakorlatban ezért számos munkáltató (pl. a köztulajdonban működő közszolgáltatást végző vállalat) él azzal, hogy rendelkezést ad ki a munkáltatói jogkör-gyakorlók részére arról, hogy előzetesen tájékozódjanak, mely munkavállalók esetében jelenthet problémát a választáson való részvétel lehetőségének biztosítása. A választás napján munkát végző munkavállaló választáson való részvételi szándéka esetén a lehető legkisebb munkaidő-kieséssel járó megoldást kell választani. A munkavállaló választáson való részvétele érdekében kiesett munkaidő – a munkáltató döntése alapján – igazolt, távolléti díjjal fizetett távollétnek minősülhet.

A szavazatszámláló bizottság tagjaira vonatkozó munkajogi szabályok

A jogalkotó a 2/2022. (I. 11.) IM rendelet alapján járó díjazás mellett külön munkaidő-kedvezménnyel is biztosítani kívánja a választások lebonyolítását, figyelemmel az esetlegesen áthúzódó feladatokra és a megfelelő pihenési idő biztosítására. A szavazatszámláló bizottság (az egy szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási bizottság) tagjai a választási eljárásról szóló törvény 15. § (1)-(2) bekezdése értelmében a szavazást követő napon (tehát 10-én) mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól, és az emiatt kiesett időre „átlagbér” (melynek összege értelmezést kíván az Mt., a Ptk., és a vonatkozó közjogi szabályok tükrében) illeti meg őket. A munkáltató a választási szerv tagját megillető bér és járulékainak megtérítését a választást követő 5 napon belül igényelheti a választási irodától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában