Virágos város és Magyarország

2018.07.16. 11:30

Felmérik a parkokat és Dunaújváros értékeit

Idén is benevezett városunk a Virágos Magyarország országos környezetszépítési versenybe.

Pekarek János

a városban könnyű szép parkokat, zöldellő fákat és szorgalmasan ápolt lakossági előkerteket találni, bármerre megyünk is az idegenek által füstösnek, csúnyának hitt iparvárosban Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Ez a nemes megmérettetés ebben az évben a huszonötödik évfordulóját ünnepli. A jubileum keretében július 18-án reggel 9 órakor érkezik Dunaújvárosba a négytagú zsűri, amely a városházán interjúval és értékeléssel kezdi meg munkáját. Ezután (ahogyan arról tavaly is beszámoltunk lapunkban egy riportban, végigkísérve a döntőbizottság útját), gyalog járják be a belvárost, hogy meggyőződjenek a parkok, virágágyások, fák állapotáról. A belváros gyalogos bemutatása után, amiből természetesen nem maradhat ki a Duna-parti látvány sem, előre megadott útvonalon, buszról tekintik meg a zsűritagok a város legszebben virágosított és parkosított területeit, mintegy másfél-két óra alatt.

A városban könnyű szép parkokat, zöldellő fákat és szorgalmasan
ápolt lakossági előkerteket találni, bármerre megyünk is
az idegenek által füstösnek, csúnyának hitt iparvárosban
Fotó: Hankusz Kálmán / DH

 

A Virágos Magyarország versenyben a virágosításon, a parkosításon és a városlakók aktív közreműködésén, a turisztikai látnivalókon túl nagyon fontos szempont még a város tisztasága és rendezettsége is. Ezért a városvezetés kéri a lakosságot, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítsanak Dunaújváros tisztaságának megóvására.

A verseny a sajtó nyilvánossága előtt zajlik. A zsűri látogatásáról és az eredményekről természetesen ez alkalommal is beszámolunk lapunkban.

Szívesen szépítenek

Dunaújvárosnak mindig is óriási előnye és értéke volt más nagyvárosokkal szemben az, hogy az itt élők szívesen szépítették környezetüket olyan közterületi virágágyásokkal vagy virágosított ablakpárkányokkal, erkélyekkel, homlokzatokkal, amiket aztán saját maguk ápoltak. Ebből már hagyományos vetélkedés is született: a Virágos Dunaújvárosért Mozgalom, amelyet ebben az évben is meghirdetett a városi önkormányzat.

Hivatalosan függetlenül az imént ismertetett Virágos Magyarország mozgalomtól – de mégis, számítva arra, hogy a lakók által virágosított utcarészletek előnyösen befolyásolják nem csak a városképet, hanem az országos zsűri véleményét is.

A helyi önkormányzat városüzemeltetési, turisztikai és környezetvédelmi bizottsága, a gazdasági és területfejlesztési bizottság és a pénzügyi bizottság által tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Virágos Dunaújvárosért 2018 versenybe augusztus 6-ig lehet jelentkezni. Az eredményhirdetés várható időpontja október vége.

Kategóriák

A következő hét kategóriában lehet nevezni: a legszebb közterületi lakossági előkert, ablak és/vagy franciaerkély, erkély, közterületi virágláda, intézményudvar és/vagy homlokzat, a legszebb családi házas előkert, a legszebb virágosított üzlet vagy vállalkozás előkertje és/vagy homlokzata.

A különböző kategóriákban az első három helyezettet díjazzák. Több színvonalas virágosított helyszín esetében különdíjakat is kiadnak. A versenybe való benevezéshez csatolni kell legalább egy darab (elektronikus) fényképet is a virágosított részről. PJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában