Jubileumi találkozót tartottak a tájházban

2018.07.06. 09:00

Negyvenéves a dunaföldvári Őszi Alkony nyugdíjasklub

A múlt, jelen és jövő közé nekünk kell hidat építenünk, hogy fennmaradjanak értékeink. Az Őszi Alkony nyugdíjasai és vendégeik ma egy kis életet visznek ebbe a százéves házba – kezdte köszöntőjét a dunaföldvári tájházban Németh Lajosné Éva, a földvári nyugdíjasklub vezetője azon a múlt heti találkozón, amelyre Kulcs, Daruszentmiklós, Bölcske, Madocsa és Solt testvérklubjainak tagjait hívták meg. A hagyományos éves találkozót az tette különlegessé, hogy az Őszi Alkony nyugdíjasklub negyvenéves jubileumát is ünnepelte.

L. Mészáros Irma

Minden csoport szívesen vett részt a tréfás játékokban Fotók: lmi / DH

A nyolcvan-kilencven jelenlévőt a tájház előtt köszöntötte Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt, kifejezve örömét, hiszen egy település közösségi életét a civil szervezetek teszik igazán érdekessé. Fafkáné Simon Ildikó, a tájházat működtető művelődési központ munkatársa röviden beszélt a sokak által ismert néhai Jákli Mariska néni házának történetéről. A vendégek tiszteletére adott műsorban fellépett az Ördögszekér Táncegyesület ifjúsági csoportja, Fafka Júlia előadásában szép népdalcsokrot hallgathattak, majd Molnár István klarinétszámát. Egyik klubtagjuk, Hosszú Sándor hegedűkísérettel előadott énekkel, az operettbonvivánná lett egykori földvári kántortanító, Sárdy János Rózsalevél című dalával emlékezett mindazokra, akik már eltávoztak közülük.

Minden csoport szívesen vett részt a tréfás játékokban Fotók: lmi / DH

Az emlékezésen túl a jelen örömeinek szentelték a napot. Hiszen az Őszi Alkony vezetője érdekes játékos feladatokat talált ki a csapatoknak. Fejükön kellett vinni a kosarat, ahogy hajdan a földvári asszonyok mentek a piacra. Versenyeztek aprómagvak válogatásában, morzsoltak kukoricát, fontak papírsodrott pálcákkal, törtek diót – elég csalafinta nehezítéssel. S mivel néhány unoka is elkísérte a nagymamát a találkozóra, külön fordulót tartottak kukoricamorzsolásból a gyerekeknek. Hiszen a hagyományt tovább kell adni. A legtöbb kacagást az a feladat váltotta ki, amikor egy-egy férfi fejére kellett a sokféle kendő közül egyet stílusosan felkötni.

Az emlékezésen túl a jelen örömeinek szentelték a napot

A vendégcsoportok fonott koszorút, földvári helytörténeti köteteket, s minden résztvevő levendula illatzsákot kapott ajándékba. Ők meg viszonzásul kis boldogsághormont és műsort hoztak: verset, humoros jelenetet, éneket. Külön köszöntötték a hetvenöt éven felüli tagjaikat. Megadták a módját az ebédnek is: Szőke Zoltán étterem-tulajdonos és munkatársai tálalták a finom ebédet. Majd igazi születésnapi hangulat kerekedett – tortával, tűzijátékkal, tombolával és persze tánccal, mulatozással. A zenét a faddi Tausz István biztosította. A mulatságnak késő délután csak a készülődő zivatar vetett véget. Jól szervezett, hangulatos, sokszínű és vidám nap volt ez.

Az Őszi Alkony vezetője Németh Lajosné (jobbra)

Mint a jubiláló klub lelkes és aktív vezetője elmondta, sokan segítettek: ingyen kapták meg a tájházat, Vajai István a sátrak felállításával, Kovács Zoltán a hangosítással, az Appelshoffer házaspár és csoportja a műsorral. A városházától ajándékkönyveket kaptak. A klubtagok is aktívak voltak, mindent megtettek, hogy felejthetetlen szép ünnep legyen a jubileumi találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában