minden szempontból fontos

2018.07.28. 11:30

Decemberre megújul a 6219-es

Sajtótájékoztatón jelentették be Nagyvenyimen, hogy a munkaterület átadásával hétfőn elkezdődik a Dunaújváros és Sárbogárd közötti 6219-es összekötő út felújítása.

Körmendi Erzsébet

A környező településeken lakók, a Dunaújváros és Sárbogárd közötti úton közlekedők, munkába járók már nagyon várták a 6219-es jelű, a településeket összekötő út felújítását. Számukra örömhírrel szolgáltak a tegnapi sajtótájékoztatón résztvevők: dr. Galambos Dénes Dunaújváros és térsége ipari- és területfejlesztési miniszterelnöki biztosa, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a megye és a város díszpolgára, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László Fejér megye kormánymegbízottja, Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere és Molnár István, a Magyar Közút NZrt. megyei igazgatója.

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere köszöntötte a községházán a sajtótájékoztatón részt vevőket, hangsúlyozta, hogy számukra fontos ez az esemény, hiszen olyan munka kezdődik el a jövő héten, amelyet már nagyon vártak.

A Fejér megyei közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián emlékeztetett rá, hogy szinte napra pontosan két éve született meg a Modern Városok Program megállapodás, ennek lényeges eleme a Dunaújváros– Nagyvenyim–Mezőfalva– Sárbogárd, illetve a Cece–Németkér–Paks utak felújítása. Fontos ez a fejlesztés a megyei célok, a gazdaságfejlesztés, a foglalkoztatáspolitika, a munkaerő-mobilitás elősegítése szempontjából.

Két új buszöbölpárt is kiépítenek, peronokkal együtt

A beruházás forrása a Modern Városok Programon túl a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) lett, amelyből eredetileg 2 milliárd 55 millió forint jutott volna a négy számjegyű utak fejlesztésére, ám a déli lobbi, vagyis a jelenlévők és Varga Gábor országgyűlési képviselő jóvoltából Fejér is egyike azoknak a megyéknek, amelyek további forrásokat kaptak, 3,5 milliárd forinttal egészült ki a korábbi TOP-keret. A közgyűlés elnöke – majd később minden érintett – megköszönte a kormánynak, dr. Simon László kormánymegbízottnak, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak, dr. Dorkota Lajos MEKH-elnöknek, a települések és a közút vezetőinek is a segítségét. Dr. Galambos Dénes szólt a Modern Városok Program jelentőségéről, aminek köszönhetően számos fejlesztés valósul meg Dunaújvárosban, és a modernizáció érinti a vonzáskörzetet is.

Dr. Simon László, dr. Galambos Dénes, Molnár István, dr. Molnár Krisztián, Vargáné Kaiser Katalin, dr. Dorkota Lajos a tájékoztatón Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A négy számjegyű utak fontosak, mert a városba hozzák a munkaerőt, így a 6219-es jelű, amelynek fejlesztése a Dunaújváros– Mezőfalva körforgalmi csomópont közötti szakasszal kezdődik, majd folytatódik Sárbogárd irányába. Hétfőn átadják a munkaterületet a kivitelezőnek, és kezdődhet a beruházás, jelentette be a miniszterelnöki biztos, és megköszönte a partnereknek a konstruktív együttműködést, abban bízva, hogy a Modern Falvak Programból további fejlesztéseket hoz a térség településeire. Molnár István, a Magyar Közút megyei igazgatója számokkal érzékeltette a településeket összekötő út fontosságát és a felújítás szükségességét: naponta 5000 jármű halad át a 6219-esen, közülük 300 nehézgépjármű, öt év alatt 21 baleset volt, abból hat halálos és 19 súlyos. A most kezdődő beruházás elsődleges célja a burkolat állapotának javítása, a pályaszerkezet megerősítése. A szakaszon található 19 buszöböl mindegyikét átépítik és két új öbölpárt is építenek, peronokkal együtt. Biztonságossá teszik az útcsatlakozásokat, megoldják a vízelvezetést, Nagyvenyimen pedig a Fő út és Deák utca csomópontját is átalakítják.

ELSŐ PONTKÉNT KERÜLT BE

Dunaújváros önkormányzatának egyik büszkesége, hogy a 6219-es út felújítása elsőként került be a Modern Városok Programba. Orbán Viktor miniszterelnök megkérdezte két évvel ezelőtt, hogy a megyei jogú város miért a térséget teszi ki első helyre, és a válaszból is egyértelműen az derült ki, hogy Dunaújváros felvállalja a megyei jogú városi szerepkört, fontos számára a térsége fejlesztése, és elő is segíti azt, minden módon, ahogyan csak tudja. Annál is inkább, mert a városba bejáróknak szükségük van megfelelő infrastruktúrára, jó minőségű és biztonságos utakra. A város és a térség együttműködésének jó példája is a 6219-es út kezdődő felújítása – nyilatkozta lapunknak dr. Dorkota Lajos.

A befejezés határideje november 30. Kérik a közlekedők és a lakók türelmét, mert megéri: biztonságos és jó minőségű lesz a településeket összekötő út. Nagyvenyimen biztonságossá teszik az iskola környéki utat, a kerékpárutat is építenek, 391 millió forintból a belterületi utak egy részét is helyreállítják, Mélykút irányába stabilizálják a jelenlegi földutat – sorolta Vargáné Kaiser Katalin polgármester települése fejlesztései közül azokat, amelyek az összekötő úthoz kapcsolódnak. Dr. Simon László kormánymegbízott a megye gazdaságfejlesztési értékeiről szólt az esemény utáni pohárköszöntőjében. Kiemelve, hogy a térség szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphat, mint a megújult 6219-es út lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában