„Berohantunk mindketten a füstölgő, égő lakásba”

2018.06.21. 07:30

Folmeg Zoltán idős embereket mentett meg – a halálos tűzeset utóélete

Hétfőn délelőtt a Martinovics utcában kiégett egy panellakás. A tűzesetben egy fiatalember elhunyt. Kedden a helyszínen találkoztunk Folmeg Zoltánnal, aki szintén az érintett tömbházban, a harmadik emeleten lakik, és társával két idős embert is kimenekített az égő ingatlanból. Megpróbáltak segíteni az égő szobában bent maradt fiatalembernek is.

Szabó Szabolcs

– Éppen a tévét néztem, amikor a felettem lakó szomszéd szólt, hogy ég az alattam lévő lakás, telefonáljak azonnal a tűzoltóknak. Ezt meg is tettem, közben kimentem a lépcsőházba. Folyamatosan kapcsolatban voltam a tűzoltókkal és a katasztrófavédelem munkatársaival. Annyit láttunk, hogy dől a füst a második emeleti lakás erkélyéről. Amikor leértem a lépcsőházból, akkor találkoztam Lászlóval, aki a tűzesetben érintett családtagjait jött meglátogatni. Berohantunk mindketten az égő, füstölgő lakásba, és az idős házaspárt kihoztuk, majd rábíztuk a szomszédokra. Ekkor mondták, hogy egy fiatalember még bent van a lakásban. Azonnal visszamentünk. Ekkor gyakorlatilag már az előszobára is átterjedtek a lángok. László ekkor előreugrott, és beverte kézzel a bezárt szobaajtó felső üvegét, én pedig az ott talált cipővel az ajtó alsó üvegét. Megpróbáltunk bejutni, de dőlt ki a füst és a forróság.

Folmeg Zoltán a Szent Pantaleon Kórházban dolgozik ápolóként, sajnálja, hogy abban a helyzetben nem tudtak többet tenni Fotó: HK

 

Kötelességének érezte

Esélyünk nem volt rá, hogy oda védőfelszerelés nélkül bemenjünk. Amikor mi leértünk, akkor fordultak be a tűzoltók, és nagyon gyorsan két fecskendővel elkezdték oltani a lángokat. Gyorsan és hatékonyan dolgoztak, percek alatt megfékezték és eloltották a tüzet. Információim szerint a vizsgálat még zajlik, ott a helyszínen közvetlenül a történtek után a rendőröknek a többi lakóhoz hasonlóan én is jegyzőkönyvbe mondtam a vallomásomat. Szerdán pedig kint volt a kárszakértő, nekem az erkélyen található redőny ment tönkre, de volt, aki sokkal rosszabbul járt, például az elsőn lakó hölgy, aki teljesen el- és beázott az oltás következtében – idézte fel a történteket lapunknak Folmeg Zoltán, akik a Szent Pantaleon Kórház pszichiátriai osztályán dolgozik ápolóként. – Egy ilyen történet természetesen mindenkit megvisel, ám én kórházi dolgozóként mentálisan talán edzettebben kezelem a hasonló szituációkat.

 

Munkámból adódóan többször is találkozom közvetlen életveszéllyel. A kórházban is azt szoktuk mondani, mi akkor vagyunk a legmagasabban, amikor térdelünk, azaz újraélesztünk egy beteget. Emberként és ápolóként is kötelességemnek éreztem, hogy segítsek. Csak azt sajnálom nagyon, hogy ott és abban a helyzetben már nem tudtunk többet tenni – mondta el lapunknak Folmeg Zoltán, akitől arra is kíváncsiak voltunk, mit gondol, mitől csaphattak fel a lángok.

– Ezt majd a szakemberek megállapítják. Amint már mondtam, az ajtó kulcsra volt zárva, és nem tapasztaltam, hogy a bent lévő fiatalember menekülni próbált volna. Természetesen ennek is számos oka lehet, de ismét hangsúlyoznám, a pontos körülmények tisztázása a hatóságok feladata – zárta szavait Folmeg Zoltán.

Oltás után. A tüzet sikerült megfékezni, ám az oltásnál felhasznált víztömeg eláztatta Barabás Nauzika és kislánya otthonát. Több hónapba is telhet, mire a lakást rendbe lehet majd hozni Fotó: HK

 

A tűzoltás miatt teljesen beázott az első emeleti lakás, amelyben egy édesanya él kislányával. Tegnap délelőtt még javában zajlott a kármentés és a takarítás.

– Borzasztóan el vagyok keseredve, szinte az egész lakás tönkrement. Még órákkal a tűzoltók után is csöpögött a víz a mennyezetről. A laminált padló felázott, a nyílászárók egy része teljesen tönkrement. A bútorok és elektromos készülékek is károsodtak. A lakást a közelmúltban újítottuk fel, most több hónap kell majd, amíg visszaköltözhetünk. Addig az édesanyámhoz költöztünk, de a tatarozást hamarosan el kell kezdeni, mert ilyen állapotban nem maradhat a lakás. Járt már itt a biztosító kárfelmérője, aki 375 ezer forintos kárt állapított meg. Hát, megítélésem szerint ez az összeg még köszönőviszonyban sincs a realitással, ebből még a lakás teljes kifestését sem lehetne fedezni – részletezte a gondokat a lakás tulajdonosa, Barabás Nauzika, aki kiemelte, az ingatlant hivatalosan is lakhatatlannak nyilvánították.

A Martinovics 15. szám alatt található lépcsőházban még tegnap is erős füstszag terjengett, a tűzeset okát pedig továbbra is vizsgálja a rendőrség. Az ott élők számára azonban biztató hír, hogy a statikai vizsgálatok nem találtak hibát a háztömb vázszerkezetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában