közgyűlés

2018.06.22. 07:00

A városfejlesztés a fő irány – negyvenöt témakörben döntöttek

Nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése tegnap délelőtt a városházán. Negyvenöt - főként a városfejlesztést érintő - témakörben döntöttek a képviselők.

Körmendi Erszébet

A polgármesteri tájékoztatóhoz kapcsolódóan elsőként Barta Endre nyilvánított véleményt. Korábban felhívta a figyelmet a Városháza téren gördeszkázó, bicikliző fiatalokra, most kiemelte: rendeződni látszik a probléma, az extrém sportokat kedvelő fiatalok képviselőit fogadta a polgármester is, és egyeztettek. Erről később Cserna Gábor elmondta, hogy az egykori vidámpark helyén kialakítandó műfüves pályák mellett szeretnének egy extrémsport-pályát is létrehozni.

Napirendek előtt

Barta – továbbfűzve a gondolatot – kerekasztal-beszélgetés összehívását javasolta a témában az őszre, mert, mint mondta, ennek a generációnak a gondja nem pártpolitikai kérdés. Egy másik felvetésre reagálva hangsúlyozta a polgármester, hogy a Martinovics utcai tűzesetben hősként helytálló civileket – a Barátság útihoz hasonlóan – életmentő elismerésre terjeszti fel. Majd Szabó Zsolt képviselői javaslatára reagálva válaszolta később a város első embere, hogy Szabó Imre, a főépítészi, építésügyi és környezetvédelmi osztály vezetője egyeztetett a városháza mögötti nagy játszótér üzemeltetőjével, és megállapodtak abban, hogy július 1. és szeptember 1. közötti időszakban – vagyis a nyár hátralévő részében – meghosszabbított nyitvatartással, este nyolc óráig tartózkodhatnak a játszótéren a gyermekek, szülők.

Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző a tegnapi közgyűlésen Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester bírálta az ülésen jelen lévő Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselőt a parlamenti felszólásának hangneme és tartalma miatt, majd Cserna Gábor a képviselő egyik interjújában elhangzott megalapozatlan vádakat utasította vissza. Pintér Tamás élesen reagált mindkettőre. Az ilyen jellegű pro és kontra megnyilatkozásokat nem közgyűlésre valóknak minősítették többen is. Szabó Zsolt például úgy vélekedett: a város fejlesztését, ügyeit ne tegyék politikai harc színterévé. Pintér Attila önkormányzati képviselő is az együttműködést hangsúlyozta.

A legutóbbi, soron kívül összehívott közgyűlés fajsúlyos témái közül az önkormányzati engedély nélkül értékesített gázmotorokra tért vissza egy gondolat erejéig Szepesi Attila. Mint mondta: azóta két tag­gyűlés is volt, nem fogadták el a mérleget, illetve ahogyan mondani szokás: a csapatok több fronton harcban állnak egymással. Az Energott szerződéseket nem kapták meg, az eladásra vonatkozót sem, viszont a város által megbízott ügyvédi iroda képviselői betekinthetnek az iratokba a jövő héten. Az ügyek tárgyalásos rendezésére vonatkozó ajánlatát a polgármester továbbra is fenntartja az Energott vezetői felé, mert városvezetőként a biztonságos fűtést és vízellátást tartja szem előtt.

Fókuszban a városfejlesztés

A közgyűlés döntött egyebek mellett a belvárosban új parkolóhelyek létesítésére vonatkozó tanulmányterv készítéséről, parkolók és gyalogátkelők tervezéséről, valamint járdák és lépcsők felújításáról, az önkormányzati tulajdonú intézményekben végzendő helyreállításokról. A polgármester örömmel üdvözölte a város oktatási palettájának új színfoltját: a közgyűlés jóváhagyta a Halásztelki Református Egyházközséggel kötendő haszonkölcsön szerződést, amelynek értelmében a református egyház lesz a Szilágyi iskola működtetője és fenntartója szeptembertől. A képviselők elfogadták az egészségügyi és szociális, valamint kulturális alapítványok 2017. évi beszámolóit, és egyebek mellett döntöttek arról is, hogy Nyakacska Zsoltot bízzák meg a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nkft. ügyvezetői teendőinek ellátásával.

Előzmények – Dr. Galambos Dénest miniszterelnöki biztossá nevezték ki

Ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki dr. Galambos Dénest Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. A hírt Cserna Gábor Dunaújváros MJV polgármestere jelentette be a város közgyűlésében, aki egyben gratulált is a város és térsége szempontjából nagyon fontos megbízatáshoz.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján Orbán Viktor dr. Galambos Dénest Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki.

Dr. Galambos Dénes tájékoztatta Dunaújváros MJV képviselőtestületét miniszterelnöki biztosi tevékenységének meghatározó feladatairól. Ezek szerint térséghez tartozó megyei jogú város, a megyei önkormányzat, valamint a megyei kormányhivatal képviselőivel együttműködve összehangolja a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását. Részt vesz az ipar- és területfejlesztésre vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában, ezzel együtt ellátja a térségben működő iparvállalatok működésével, fejlesztésével összefüggésben szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket.

Dr. Galambos Dénes tájékoztatta a közgyűlést Fotó: HK/Dunaújvárosi Hírlap

A miniszterelnöki biztos feladata a térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósításával összefüggő koordinációs feladatokat ellátása, ennek során az érintett szervektől, szervezetektől adatokat, információkat kérhet és a kapcsolódó dokumentumokba – a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – betekinthet. Kiemelt feladata lesz, hogy összehangolja a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel a Dunaújvárosi Egyetem, mint műszaki felsőoktatási intézmény által biztosítható képzési igényeket és lehetőségeket.

Dr. Galambos Dénes, aki a miniszterelnök közvetlen alárendeltségében látja el feladatát lapunknak elmondta, hogy jól ismeri a térségi feladatokat, folyamatokat, hiszen már 2011-ben a Fejér Megyei Kormányhivatal akkori vezetője dr. Dorkota Lajos kabinetvezetője volt, majd később kormánymegbízottként és a térség országgyűlési képviselőjeként dolgozott. A kiemelt feladatok között megerősítette, hogy a Dunaújvárosi Egyetem műszaki képzési struktúrájába nagyon fontos beilleszteni a Paksi Atomerőműben alkalmazandó szakemberképzést, mindamellett elmondta, hogy reális lehetőséget kell teremteni a Dunaferr-nek, hogy bekapcsolódhasson a paksi beruházásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában