benépesítette az egész országot

2018.04.08. 10:00

Idén tavasszal újra támadnak a csípős harlekin katicabogarak

A jó idő beköszöntével ismét életre kel a természet: virágok színkavalkádja, madarak csicsergése, különböző rovarok zümmögése fogja kiegészíteni mindennapjainkat. Sok élőlény kitelelt a nagy hidegben, így például az idei évben újra találkozhatunk a mezei poloskákkal, legyekkel, szúnyogokkal, illetve a feltörekvő harlekinkaticákkal is.

Bálint Andrea

A harlekinkaticák eredetileg a Kelet-Ázsiában őshonos ragadozóbogarak közé tartoztak, magyar földön 2008-ban bukkantak rá az első azonosított példányra, azóta rohamosan elterjedt, és benépesítette az egész országot. Noha főként levéltetvekkel táplálkozik (ezért is szaporították el Észak-Amerikában és a nyugat-európai országokban), sok rémhír kering róla, az emberek egyre inkább tartanak tőle, hiszen több kárt okoz, mint hasznot…

Elsősorban persze a hazai katicabogárfajokra jelent veszélyt, hiszen az újonnan betelepült harlekin nemcsak verseng a táplálékért velük, hanem sokszor megeszi azok petéit, lárváit, így kiszorítva őshonos fajainkat. Rendkívül gyorsan és agresszívan szaporodik, természetes ellensége pedig nincsen hazánkban. A vegyszeres védekezéssel szemben is nagyobb az ellenálló képessége.

Ha az eddigiek még nem eléggé aggasztó tények számunkra: a hideg elől házunkban megbúvó harlekinkaticák akár allergiás reakciókat válthatnak ki belőlünk! Az évek során egyre rémisztőbb történeteket hallhattunk a tetteikről, akár egy baba bőrét megharapó bogárról, vagy a kutya szájába letelepedő tömérdek katicáról. Ismerősöktől, barátoktól, de egy, az utcán elkapott párbeszédfoszlányból is hallottam már ezekhez hasonló eseteket, vagy legalábbis olyanokat, amikkel egyértelműen tudtomra jutott, hogy valami nincsen rendben.

Az ázsiai katicabogár előrenyomulásának feltérképezése, illetve terjedésének veszélyeinek bemutatása céljából alakult meg a magyarországi Harlekin Projekt nevű oldal is, amely igyekszik felnyitni az emberek szemét a minket körülvevő katicapopulációra. A honlapon információkat olvashatunk – nemcsak a jövevény katicafajjal, hanem a hazaiakkal is megismerkedhetünk, amelyeket a harlekin lassan, de biztosan kisodor az ökoszisztéma peremére, ezzel végleg elpusztítva azokat. Összefogással talán elérhető ennek az agresszíven szaporodó fajnak a ritkítása, a hazaiak megmentése.

Bálint Andrea 11/3.

Lorántffy középiskola

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában